“Viața este un teatru, iar noi suntem actorii”, cel puțin acesta este motto-ul unei tinere din raionul Cahul. Arina Crețu este o adolescentă de 18 ani de la sudul Moldovei, elevă în clasa a 12-a, care de mic copil trăiește prin artă și susține că creativatea se manifestă prin curaj.
“Bunica îmi spunea mereu: Arinuța, trebuie sa mergi la teatru și sa devii actriță.” Zis și făcut. La zece ani, părinții o încurajează pe tânără să frecventeze ore de artă teatrală la Școala de Arte “Maria Cibotari” din Cahul, unde se ancorează în măiestria teatrului. Totodată, Arina începe lecții de canto și se înscrie la cursuri de pian. Mai târziu va frecventa și dansurile. Pe parcursul celor cinci ani de teatru adolescenta este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, cucerind publicul la fiecare aparieție scenică a sa. “Aveam emoții de fiecare dată, acestea mereu vor exista indiferent de experiența acumulată” mărturisește Arina.
Deși a absolvit Școala de arte trei ani în urmă, tânăra încă este fidelă acestei lumi artistice. De un an și jumătate este profesoară pentru cei mai mici. Activează în cadrul Studio-ului teatral “Masca” din orașul Cahul, unde își ajută profesoara de teatru și le predă cu măiestrie micilor actori. “Ora lor preferată, și a mea deasemenea, este arta vorbirii. Deobicei exersam diferite frământări de limba, spunem ghicitori, mai râdem împreună și se creeaza o atmosfera plăcută atât mie cât și copiilor.” Adolescenta încearcă întotdeauna să combine utilul cu plăcutul.
Astfel, tânăra actriță se implică activ și în viața școlară, iar faptul că va susține examenul de Bacalaureat la sfârșitul acestui an școlar nu o împiedica cu nimic. Este deobicei gazda numeroaselor evenimente organizate la liceul în care învață, participă la concursuri de poezii, scrie, cântă, sau desigur, prezintă diferite scene teatrale cum ar fi “ Chirița în provincie” de Vasile Alecsandri. Pe plan academic se menține destul de bine, și participă la diverse olimpiade.
Dacă viața ei pare deja destul de încărcată, atunci ar mai trebuie sa știți că tânăra este parte a 2 ONG-uri din Cahul, face vountariat la bibliotecă și în cadrul altor evenimente sau instituții, iar de 2 ani frecventează cursuri de limba engleză. Este deasemenea pasionată de jurnalism și filme documentare. A participat la 3 training-uri menite să dezvolte abilitățile mediatice pentru tineri. In cadrul festivalului de film documentar Moldox 2017 a sensibilizat publicul printr-un film despre soarta ultimului, pe atunci , cinematograf din Cahul. Clădirea a fost demolată mai târziu, și pe locul fostului cinematograf “Patria” a fost construit un Supermarket.
“ Chiar dacă agenda mea este foarte încărcată, mereu găsesc timp pentru familie.” Tânăra mai are acasă o surioară în clasa întâi. Seară de seară o ajută cu temele și o îndruma spre luarea deciziilor corecte. “ Încerc sa fiu un model pentru ea… Când menționez acasă despre universități și unde aș vrea să să-mi continui studiile, ea se întristează și plânge…Nu vrea să plec.” Părinții o susțin în tot ceea ce face și sunt mândri de Arina. Își doresc din inimă ca și ea și surioara mai mică sa aibă un viitor cât mai prosper, și pentru asta muncesc zi de zi. Mama e acasă cu cele 2 fete, angajată în orașul Cahul, iar tatăl muncește peste hotare.
Arina este exemplul perfect al unui tânăr activ. Se implică în viața culturală și socială a orașului, își pune bazele vieții personale, și este mereu alături de familia sa. Este conștientă că astfel își creează propriul viitor și își dezvoltă o carieră. Consideră că viața este prea scurtă și trebuie trăită la maxim, profitând de orice ocazie.
Autor: Vlada Sanduleac
Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor pentru a deveni cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.