Dotat cu calculatoare de ultimă generație, cabinetul de informatică din cadrul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din orașul Orhei este unul dintre locurile unde elevii își pot petrece util timpul. Acesta este mereu deschis pentru ei, chiar și atunci când nu au ore de informatică, astfel că elevii pot veni oricând să caute o informație sau să lucreze asupra unui proiect.
Cabinetul de informatică din cadrul liceului este dotat cu 12 laptopuri, 12 calculatoare de masă și o tablă interactivă.
Lada Cotruță, profesoară de informatică, susține că această disciplină este foarte necesară și importantă pentru elevi.
„Lecția de informatică este foarte utilă, deoarece cunoștințele acumulate în cadrul acestei discipline pot fi aplicate în viața de zi cu zi. Noi trăim într-o societate care se dezvoltă foarte rapid și tehnologiile se schimbă și avansează, de aceea nu putem să ne oprim. Dacă vrem să ne dezvoltăm, trebuie să învățăm”, a menționat profesoara de informatică.
Indiferent dacă au lecții de informatică, elevii pot veni în acest cabinet pentru a căuta o informație sau pentru a lucra asupra unui proiect, clasa de calculatoare fiind deschisă de dimineață până seara.
Elevii susțin că informatica nu e doar o disciplină care trebuie însușită pentru a primi o notă, ci trebuie învățată pentru a obține cunoștințe atât teoretice, cât și practice, și nu în ultimul rând, pentru a se dezvolta personal.
„Informatica e un obiect dificil, pe care nu fiecare este capabil să-l însușească, dar este foarte important. Oamenii care știu informatica sunt foarte deștepți, au logica bine dezvoltată. În cadrul lecțiilor de informatică învățăm că tehnologiile nu sunt doar pentru jocuri și navigare pe Internet, ci putem utiliza pentru a ne dezvolta cunoștințele și a ne afirma. Ne bucurăm că avem acces la calculatoare chiar și atunci când nu avem ore de informatică”, menționează un elev.
„Datorită faptului că avem calculatoare performante, învățăm cum să ne descurcăm în diferite programe, cum să edităm video-uri sau fotografii. Dacă nu ar fi cabinetul de informatică, nu am putea face teme practice sau nu am putea învăța lucruri noi în general”, a spus o altă elevă.
La procurarea calculatoarelor a contribuit Consiliul raional Orhei și administrația liceului.
Autori: Ion Porcireanu, Ana Călugăreanu, Vasile Andronache, Radu Stanciovici, Valeria Vârlan, elevi la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din orașul Orhei.
Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.