Cinci tineri, participanti ai proiectului „Empowerment Youth Program”, se pregătesc să dea startul activităților de implementare a proiectelor sociale, realizate de ei, cu susținerea comunităților. Alaturi de alți 30 de tineri, de la inceputul anului 2018, aceștia au trecut mai multe etape în perioada de instruire, ultima fiind cea de elaborare a propriilor proiecte. Condiția de bază fiind ca proiectul să fie implementat la nivel local în parteneriat cu instituții publice locale sau asociații obștești.
Pe lângă instruirea tinerilor în domeniul scrierii de proiecte, formatorii au pus accentul și pe dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare a participanților.
Ana Budan din mun. Cahul a inițiat un parteneriat cu Consiliul Raional Cahul pentru a da viață proiectului „Egalitate prin accesibilitate”. Ea iși propune construcția unei rampe care să faciliteze accesul copiilor cu nevoi speciale în incinta Bibliotecii raionale pentru copii „Grigore Vieru”. „Nu am putut rămâne indiferentă față de problema accesibilității și am considerat că construcția unui rampe de acces în incinta bibliotecii va fi un pas mic pentru a soluționa această probleme”, spune Ana.
Preocupat de interesele comunității, Constantin Silii de la Lăpușna, r.Hâncești, a scris un proiect pentru amenajarea unui spațiu de recreere în curtea Liceului Teoretic Lăpușna. Constantin este un tânăr cu nevoi speciale care lucrează în comunitate.
Marina Petreanu și-a consolidat eforturile cu Primăria din Ciobalaccia, raionul Cantemir și a decis să amenajeze o zonă de agrement pentru locuitorii celor trei sate dinvecinătate: Ciobalaccia, Victorovca și Flocoasa.
Radu Raicu, un poromotor al drepturilor persoanelor cu dezabilități din Leova, a abordat aceiași problemă. A inițiat un proiect care să faciliteze accesul persoanelor cu necesități locomotorii în incinta Liceului Teoretic „C.Spătaru” și a Școlii Auto din Leova.
La Cinișeuți, Rezina, Maria Lupașco împreună cu Primăria din localitate și Asociația Obșteștească „Armonie” au venit cu propunerea de a construi o zonă de distracții pentru copii și adolescenții din localitate. La proiect s-a alăturat și A.O. CasMed din Bălți care a dorit să susțină această inițiativă.
Timp de sase luni, peste 30 de tineri din diferite regiuni ale Republicii Moldova au participat la instruirile, atelierele de lucru și activitățile desfășurate de AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu suportul financiar al IM Swedish Development Partner, în scopul dezvoltării capacităților de autoreprezentare. La ultima etapă, cea de implementare a proiectului, au ajuns cinci tineri. Pentru realizarea proiectelor in comunitate, toti cei 5 tineri vor fi susținuți moral, dar si financiar, cu suma între 300 și 1500 de euro!
Poiectul Empowerment Youth Program este implementat de Centrul Media pentru Tineri cu suportul financiar al IM Swedish Development Partner și își propune să susțină tinerii și proiectele lor pentru dezvoltarea comunităților din care provin.