„Mehndi” este o tehnică de pictare a palmelor și a tălpilor, echivalentul tatuajelor temporare, care se practică mai bine de 5000 de ani. Arta mehndi are o adevărată istorie. Tradiția spune că în ziua nunții, mirele, mireasa și invitații sunt pictați cu henna pe corp. Miresei i se acordă o atenție specială, fiind nevoie de mai mulți mehndi-artiști pentru a înfrumuseța corpul tinerei.
Arta mehndi simbolizează iubire și respect, dar în funcție de model, semnficația desenelor poate fi una diferită:
- Frunzele simbolizează vitaliatea
- Florile și petalele semnifică fericire și armonie
- Liniile sunt simbolul norocului
- Penele păunului semnifică frumusețea
- Fluturii simbolizează schimbarea vieții
Desenele sunt efectuate cu ajutorul hennei – o pastă verde-maronie obținută din frunze și ramuri de planta henna. Această pastă se mai folosește la vopsirea părului și la colorarea unghiilor. Avantajul vopsirii părului cu henna este că aceasta nu arde părul, ci îl face mai sănătos, mai lucios, te poate scăpa de mătreață și de căderea părului, în cazul în care henna este naturală.
În Republica Moldova, mehndi a apărut acum câțiva ani, iar în ultimele luni, tot mai multe tinere sunt gata să facă adevărate opera de artă pe corpurile fetelor, utilizând pasta de henna.
Pentru a afla cât de dornice sunt tinerele din Moldova de tatuajele temporare, am discutat cu Elena Muchieviț, mehndi-artistă:
„De trei ani sunt pasionată de tatuajele cu henna. Mehndi este o artă „tânără”, dar foarte înfloritoare. Timp de câţiva ani ea a reuşit să cucerească inimile moldovencelor. Anul 2016 este perioada unui interes nemaipomenit a mireselor noastre faţă de desenele pentru nuntă, îndeosebi față de cele de culoare albă.
În ultimele luni am pictat mai mult de 15 mirese şi mă bucură enorm faptul că ele au ales să fie originale şi unice. De regulă, vârsta clientelor mele este de 16-60 de ani. Preţul unui desen depinde de mai mulţi factori, precum, modelul ornamentului, marimea lucrării şi tipul de material folosit pentru efectuarea ei, henna naturală sau vopsea pentru body art. Cel mai simplu desen va costa aproximativ 80 de lei”.
Cu toate că mehndi este o artă frumoasă, ce face femeia să fie mai femenină, mai atrăgătoare, aceasta are și efecte adverse: „Henna este o plantă, frunzele căreia au un pigment puternic folosit pentru proceduri cosmetologice. Sub forma curată, henna nu poate provoca alergie, aceasta fiind un antiseptic natural, însă coloranţii sintetici, adaugaţi la henna pentru a-i amplifica proprietăţile, a-i da o culoare mai întunecată, sau pentru a fixa pigmentul în piele, pot provoca iritații ale pielii.
Tocmai din acest motiv, trebuie să cunoaștem cu ce tip de henna ne este efectuat desenul și ce pigmenți conține” , a spus specialista în arta mehndi, Elena Muchieviț.
Mihaela Talambuța, jurnalistă stagiară la Centrul Media pentru Tineri.