Ea este tânăra antrenoare care are cel mai bun răspuns la întrebarea ce înseamnă Zumba – „Vă invit la o lecție gratuită și acolo veți găsi răspunsul!”
– Când ai început să fii pasionată de Zumba?
– La 17 ani am plecat la Moscova pentru a aduce acasă ceva nou. Acolo m-am îndrăgostit de întrenoarea mea, de energia ei, de stilul ei de viață și ea m-a motivat să o urmez. După primele ore de training am înțeles că Zumba este pentru mine și este stilul care va cuceri Moldova.
– Care ar fi diferența dintre Zumba și alte tipuri de sport?
– La Zumba nu vii ca la un antrenament obișnuit, vii ca la o petrecere. Noi combinăm elementele de sport cu cele din dans. Toată lumea vine îmbrăcată în haine colorate, buna dispoziție se simte la maxim și ne distrăm util pe ritmuri latino. Zumba m-a cucerit cu faptul că aici nu trebuie să înveți mult, ci să inventezi mult. Consider că este o artă care te obosește, dar te relaxează în același timp!
– Fiind instructoare de Zumba, cum i-ai motiva pe alții să aleagă acest sport?
– De obicei când sunt întrebată ce înseamnă Zumba, răspunsul este simplu: „Vă invit la o lecție gratuită și acolo ve-ți găsi răspunsul!”. Nu-mi place mult să vorbesc sau să încerc să conving pe cineva prin cuvinte.
– Probabil ții minte și momente amuzante de la Zumba…
– Cel mai mult mă amuză momentul în care vine un bărbat nou în colectiv. Toate fetele se afișează inițial, fiecare dansează cu mai multă pasiune, încearcă să arate mai bine și asta ne amuză pe toate, dar și ne motivează mai mult – așa că, dragi bărbați, sunteți bineveniți! Cu drag îmi aduc aminte și de master class-ul „Dansăm în ritmuri de culori” unde ne-am adunat peste 50 de oameni într-un parc. Am dat volumul muzicii la maxim. Îmi era frică să nu vină poliția să ne alunge din cauza muzicii. Râdeam cu toții, dansam, dar eram și speriați în același timp. Am avut noroc de publicul care era enorm, oamenii din jur se opreau și ne priveau frumos.
– Știu că în Anglia ai mers la master class-uri. Ce nu știu antrenorii de Zumba din Moldova și ar trebui să cunoască despre acest sport?
– Într-adevăr, recent am fost la un master class în Anglia și am înțeles că peste hotare nu există invidie și concurență între antrenori așa cum este acasă, din păcate. Antrenorii de aici sunt foarte buni și au perspective mari, dar ar trebui să se maturizeze un pic și să înțeleagă – clientul își alege antrenorul și nu invers.
– Știu că l-ai întâlnit și chiar ai făcut un master class cu inițiatorul Zumba, Beto Perez. Zi-mi ce ai învățat de la el?
– Este adevărat! Am fost de două ori la master class-ul cu Beto Perez (fondatorul Zumba). Prima dată am fost la Cluj și recent am fost la Londra. Omul acesta merită tot respectul meu, e simplu, modest, poți ține o conversație cu el, poți să faci o fotografie cu el, cunoaște despre fanii lui din Moldova și oferă antrenorilor posibilitatea de a crește, de a avea un venit, de a călători. El organizează master class-uri în întreaga lume. Îl respect pentru că datorită lui timp de 15 ani Zumba a devenit o „nebunie”. Beto Perez a fost în stare să molipsească atât de multe țări cu acest stil dansant.
– Locuind într-o altă țară, cum crezi, la ce etapă este Zumba în Republica Moldova?
– Mă mândresc de faptul că Zumba chiar este dezvoltată la un nivel înalt la noi în țară. În majoritatea sălilor de sport găsești ore de Zumba. De asemenea se fac master class-uri, suntem invitați să dansăm la diferite evenimente. Antrenorii sunt urmăriți pe site-uri de socializare. La fel ne urmăresc diferiți antrenori din România și asta ne bucură foarte mult.
– În fotografiile postate de tine văd mai multe fete care dansează Zumba. Sunt și băieți care aleg să practice acest sport?
– Mai rar, dar sunt. Băieților nu le ajunge curaj, zic eu, să facă față la 20 ori chiar 30 de fete. Respect mult băieții care au grijă de sănătatea lor practicând sportul, dar e mai sexy să-i vezi când pot dansa latino, nu?
– Zumba are foarte multe părți frumoase, dar care ar fi partea mai dificilă în practicarea acestui sport?
– Pentru mine cea mai mare dificultate este că nu pot găsi o sală pe gustul meu, să fie spațioasă, luminoasă, cu oglinzi, să fie dotată cu tot echipamentul necesar. Nu am putut încă să găsesc așa ceva acasă.
– Știu că există diferite tipuri de Zumba. Tu ce stil practici și care este diferența dintre ele?
– Strong by Zumba este ultimul lor tip de Zumba apărut recent, este preferatul meu și cred că rezultatele sunt mult mai vizibile aici, deaorece stilul muzicii este unul mai dur. În acest stil predomină mișcări cardio, întreg corpul lucrează într-un ritm puternic și efectiv. Este mai puțin latino și mai mult cardio.
– De ce fel de pregătire au nevoie cei care vor să devină antrenori de Zumba?
Pentru a deveni un antrenor de Zumba este nvoie să obții o licență și, evident, să practici câteva zile cursurile speciale.
– Ce schimbări ai simțit din momentul în care ai început să practici acest sport?
În primul rând mă ocup cu sportul cu regularitate, tonifiindu-mi în așa mod corpul. Cel mai important pentru mine este că pot să-i fac fericiți pe alții. Nu se compară cu nimic momentul în care la finalul antrenamentului aud un sincer mulțumesc, văd fericire în ochii oamenilor, văd „oboseala plăcută” și văd că munca mea îmi este apreciată. În acest mod cresc eu zi de zi.
Autor: Veronica Coberman, jurnalistă stagiară la Centrul Media pentru Tineri.