O echipă de tineri din raionul Ungheni, printre care și voluntari de la Centrul de tineret Ungheni, a participat la o discuție publică despre egalitate de gen. Cu ghidarea formatoarei, Tatiana Chebac, fetele și băieții au discutat despre provocările fiecărui sex – masculin, feminin – și au analizat stereotipurile de gen, promovate în societate.
Participanții au spus că evenimentul i-a făcut să discute mai deschis despre egalitatea de gen – unii și-au confimat ideile, iar alții au plecat acasă cu viziuni schimbate.
„Mi-au plăcut jocurile de spargere a gheții și prezentarea informației. Cel mai des aud stereotipuri de felul: femeia e slabă; femeia nu trebuie să conducă mașina; femeia trebuie să stea acasă, cu copiii; bărbatul e capul familiei; bărbatul trebuie să aducă banii și profesia lui trebuie să fie de bărbat. Discuția de azi a fost utilă”, a spus Natalia Cucereavîi, elevă.
Nichita Varșciuc a luat locul întâi la un exercițiu de egalitate de gen, pe platforma Kahoot. Tânărul a spus că subiectul îl interesează de câțiva ani și nu a încetat să-l promoveze printre colegii lui, fete și băieți:
„Eu am avut mai multe activități, când învățam la Ungheni, prin care promovam egalitatea de gen. Le spuneam – heyy, egalitatea ar trebui să ne intereseze pe toți. De obicei, la școală, fetele erau mai active și veneau cu inițiative. Eu am spart gheața la mine în școală! Am zis ok, eu sunt băiat, dar hai să mă implic”, a menționat Nichita Vasciuc, elev.
Pentru Igor, discuția publică a fost un motiv să se gândească mai profund la rolurile de gen:
„Mi-am năruit unele prejudecăți în capul meu, căci eram de părere că băiatul are sarcinile lui, iar fata are sarcinile ei și cineva e mai superior într-un anumit domeniu. Limitele acestea au mai dispărut…”, a spus Igor Pantea.
Alina Butnaru, manageră la Centrul de tineret Ungheni, a specificat că subiectul egalității de gen atinge toate domeniile vieții – familie, școală, viață personală, dezvoltare profesională etc, astfel, acesta trebuie abordat cu tinerii și adolescenții:
„Tinerii au vorbit deschis și au semnalat destul de bine excesul de stereotipuri legate de gen, nu doar în repartizarea și exercitarea rolurilor familiale, sociale, ci și în prejudecăți de manifestare, comportament, alegeri în viață. Atât timp cât nu se vorbește, lucrurile parcă se desfășoară de la sine și sunt tratate ca o normalitate, căci de mici, fetele „trebuie” să fie gospodine, iar băieții – bărbați adevărați.
Egalitatea de gen oferă fetelor și femeilor biletul la caruselul unei vieți trăite în felul nostru de a fi. În fapt, o împlinire autentică și un rol, pe care, unele, suntem obligate să-l „cerșim” de-a lungul multor ani”.
Pe parcursul anilor 2021-2022, tinerii din raionul Ungheni urmează să participe la mai multe acțiuni și evenimente la care vor vorbi și vor descoperi mai multe despre egalitatea de gen. La sfârșitul lunii iunie, Centrul Media pentru Tineri va organiza o dezbatere publică, cu participarea tinerilor din Ungheni, iar subiectul se va referi la echitate și dreptul la participare al femeilor și bărbaților.
Evenimentul a fost organizat de către Centrul Media pentru Tineri, în parteneriat cu Centrul de tineret Ungheni, în cadrul proiectului „Tinerii, tinerele și autoritățile locale, împreună pentru o comunitate fără violență și stereotipuri de gen”, care se încadrează în Proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women,
al UNICEF sau al Uniunii Europene.