În urma unei decizii adoptate de Parlament, privind anularea examenelor de bacalaureat din cauza pandemiei de coronavirus, universitățile din Republica Moldova își propun să organizeze online procesul de admitere. Acceptarea la studii va fi făcută în baza unei medii a notelor primite de elevi în cursul anului, care va fi indicată în diploma de bacalaureat.
Pentru anul de studii 2020 – 2021, candidații se vor înscrie în concurs după ce-și vor depune dosarele online. Doar cei care nu dispun de mijloace digitale vor avea dreptul să depună dosarele în mod obișnuit, deplasându-se la universitățile alese.
„Pandemia Covid-19 a schimbat ritmul și paradigma existențială, astăzi online-ul, mai mult ca oricând s-a infiltrat în toate domeniile de activitate umană și a venit ca un colac de salvare în menținerea bunului mers al omenirii. Anul acesta studenții vor pregăti un dosar electronic, este un mecanism care minimalizează riscuri de infectare. Pagina eAdmitere USM prezintă fiecare pas pentru abiturientul care vrea să devină partea a familiei USM”, a declarat Laura Tugărev, lector universitar, Universitatea de Stat din Moldova.
Potrivit profesorilor, anularea examenului de balacaureat din cauza pandemiei de COVID-19 pare să fi favorizat absolvenții cu note mici, care vor să-și continue studiile la universitate. Cu toate acestea, examenele de la facultăți, din primul semestru, vor exprima cunoștințele studenților.
„Privind situația în care ne aflăm la moment, consider că admiterea online este cea mai potrivită pentru elevii ce tocmai au părăsit băncile școlii. Această decizie reduce riscul de a ne îmbolnăvi și nu necesită incomodități, ba mai mult, este mai accesibilă decât cea tradițională. Putem efectua înregistrarea foarte rapid, de oriunde ne aflăm”, a menționat Samuela Cebotar, elevă în clasa a XII-a.
„În opinia mea , consider că admiterea la universități în regim online este o oportunitate pentru elevii absolvenți din acest an, întrucât scade riscul de îmbolnăviri cu Covid-19, permite depunerea dosarelor online în siguranță, fară aglomerații. Trăind în secolul tehnologiilor informaționale, suntem scutiți să așteptăm ore în șir în rândurile extinse din fața universităților dorite. Am o totală încredere în sistemul de învățământ din Republica Moldova, iată de ce susțin inițiativa de a depune dosarele online pentru facultățile dorite”, Ion Zingaliuc, elev în clasa a XII-a.
O altă noutate pentru anul de studii 2020-2021 este că instituțiile de învățământ trebuie să găsească camere suplimentare pentru studenții care vor locui în cămine – normele impuse de autorități prevăd că fiecărui student trebuie să-i revină câte nouă metri patrați într-o cameră de cămin, și nu șase metri, cum era înainte de epidemie.
Autoare: Irina Goncear, stagiară