Pentru că îi place să facă voluntariat și să-i influențeze pe alții, Alexandru Corceac s-a implicat în activități de instruire, organizate pentru bibliotecari și tineri. Educația media este domeniul care îi place, iar aceasta a înțeles atunci când a participat la școala de vară și la instruiri, inițiate de Centrul Media pentru Tineri și IREX Europe.
„Pentru mine, educația media înseamnă gândire critică. După trainigurile cu Centrul Media pentru Tineri am devenit mult mai activ, mai implicat. Iar ce ține de navigare și consumarea informației – am început să fiu mai precaut. Aceste lucruri au devenit esențiale pentru mine, datorită educației media. În general, educația media mi-a oferit șansa să am altă viziune despre jurnalism și media, și chiar să devin pasionat de acestea.
Oamenii de la CMT au constituit surse de inspirație și de informare pentru mine. Ultima instruire cu Centrul Media pentru Tineri a fost în toamna anului trecut, când echipa a venit cu instruire pentru Fondul pentru Tineri din Ștefan Vodă. O altă activitate care mi-a dat șansa de a cunoaște mulți oameni noi a fost Media Tur”.
„În această primăvară a apărut o oportunitate de a realiza un proiect de educație media la bibliotecă. Fiind voluntar al bibliotecii, m-am implicat și eu în scrierea și implementarea proiectului. Principalele activități au fost trainingurile de informare cu tinerii bibliotecari. În calitate de trainer mi-au prins bine cunoștințele acumulate în cadrul instruirilor cu CMT. Pasiunea de a informa tinerii, bibliotecarii despre educațiea mediatică a devenit tot mai mare pe parcurs. Cu fiecare atelier de informare, alegeam o temă nouă și o metodă de învățare cât mai simplă. Discuțiile despre știre au făcut publicul mai activ de fiecare dată”.
„Am vorbit tinerilor despre fake news și fotografiile false, despre interesul persoanelor care stau în spatele acestor știri. Au fost interesante discuțiile despre propagandă și manipulare. La final le recomandam tinerilor pagini ale organizațiilor care se ocupă de prevenirea dezinformării. Trăim într-o eră a informațiilor, unde toate activitățile și interacțiunea noastră cu exteriorul se întâmplă în baza informație. Educația mediatică nu se rezumă doar la internet. Ea cuprinde un spectru mult mai larg”.
„Informarea incorectă reprezintă o daună pentru sănătatea mintală a omului, ea distruge încet gândirea critică. Educația mediatică este soluția problemelor de ordin informațional al zilelor noastre. Fiecare trebuie să știe cum să analizeze o știre, cum să asculte un produs, cum să privească televizorul, cum să evite manipularea și formele ei”.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea tinerilor pentru a deveni cetățeni activi”, implementat de
Centrul Media pentru Tineri și IREX Europe, cu susținerea financiară a Uniunii Europene.