Clubul Ideilor Anticorupție, organizat de PNUD Moldova și Centrul Național Anticorupție, în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, are scopul de a genera între tineri discuții despre corupție, legislație și echitate, astfel încât participanții clubului să genereze cât mai multe idei de promovare a integrității în Republica Moldova. Cei 70 de tineri, de 15-20 de ani, din cadrul clubului, vor participa la ateliere, vor învăța să formuleze mesaje anticorupție și vor concura pentru obținerea titlului de cel mai activ promotor al integrității.
Pe data de 13 mai 2020 s-a desfășurat evenimentul online de lansare a Clubului Ideilor Anticorupție la care au participat tinerii din cadrul clubului, dar și adulți care urmăresc activitățile anticorupție și paginile de pe rețelele sociale ale organizatorilor.
Activitatea clubului, în următoarele două-trei luni, va consta din ateliere și ședințe cu tinerii, la care aceștia vor învăța mai multe despre corupție și formele ei, despre legislație și raportarea ilegalităților, despre structurarea mesajelor convingătoare și transmiterea lor prin intermediul discursurilor sau a spoturilor scurte.
„Instruirea va scoate în evidență subiecte despre corupție, despre noțiunea integrității, ce înseamnă un tânăr integru, cum tânărul se poate implica în activități de prevenire a corupție, care sunt cauzele și consecințele corupției și de ce tinerii sunt generația care trebuie să vină cu un efort substanțial în prevenirea corupției. Pe parcursul acestor instruiri le vom oferi informații, astfel încât ei să fie capabili să implementeze acel scop al proiectului ce ține de organizarea și desfășurarea diferitor activități de prevenire, prin implicarea tehnologiilor moderne”, a menționat Ion Pruteanu, șef Direcția educație anticorupție, Centrul național Anticorupție.
Clubul Ideilor Anticorupție își va încheia activitatea în toamna anului 2020, atunci când cei 70 de participanți se vor înscrie într-o competiție a produselor media, video și text, pentru obținerea a cinci titluri de promotori ai integrității. Cei mai activi trei tineri au șansa de a obține câte un loc în echipa voluntarilor anticorupție de la Centrul Național Anticorupție, iar cinci dintre cei 70 de participanți vor obține premii care să le stimuleze activismul civic. La atelierele de formulare a mesajelor și de filmare a discursurilor, tinerii vor fi ghidați de formatori de la Centrul Media pentru Tineri:
„În cadrul acestui proiect, noi, formatorii de la Centrul Media pentru Tineri, ne propunem să lucrăm cu tinerii pe mai multe domenii, pentru mai multă comunicare, astfel încât mesajul să ajungă la un public cât mai larg și să aibă și un impact. Împreună cu tinerii vom încerca să dezvoltăm abilități de comunicare, vom structura mesajele de anticorupție pe care vor să le transmită, ca să fie clare și înțelese de publicul larg. Vom învăța împreună să realizăm produse multimedia, fotografii, videouri pe care să le promovăm în mediul online, astfel încât tinerii, părinții și adulții să poată conștientiza de ce este important să combatem corupția”, a specificat Natalia Strogoteanu, directoare de Program educație media, Centrul Media pentru Tineri.
Participanții proiectului au fost selectați de un juriu, în baza răspunsurilor din chestionare, majoritatea scriind că-și dorește să descopere subiectul anticorupției și să contribuie la dezvoltarea societății:
„Am fost foarte bucuros văzând că sunt tineri care doresc să lupte împotriva acestui fenomen și, fără să mă gândesc mult, am completat chestionarul. În prezent, în societatea noastră, din păcate, domină corupția, iar cel mai mare motiv este luarea mitei. Consider că oamenii dau mită pentru a-și asigura un serviciu cât mai calitativ de la alte persoane; trebuie să luptăm cu acest fenomen pentru a crea o societate cât mai prosperă și un viitor cât mai înfloritor. Abia aștept să învățăm lucruri noi, prin care să putem combate corupția. Mi-aș dori foarte mult ca vocea noastră să fie auzită și consider că vom face o schimbare”, a spus Cătălin Tcaciuc, membru al Clubului Ideilor Anticorupție.
Clubul ideilor anticorupție se încadrează în proiectul „Lupta împotriva corupției prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.
Autoare: Inesa Goncear, stagiară
Facultatea „Jurnalism și Științe ale comunicării”, USM