„Casa cu ceas” – te duce cu gândul pe alt continent, când auzi despre crucea de la Nisporeni – te aștepți să vezi vreo construcție mică, obișnuită, iar când ți se spune că există un Festival al prunelor, ai nevoie de timp ca să crezi. Toate acestea există la Nisporeni și fac orașul să fie îndrăgit de către locuitori.
Monumentul lui Ferdinand I Întregitorul de Țară, Rege al României, cel care a realizat Marea Unire tot la Nisporeni a fost ridicat.
E primul bust în Moldova al regelui Ferdinnand I. Bustul de bronz al Regelui a fost modelat în anul 1938 de sculptorul Alexandru Plămădeală. Bustul a fost distrus după ocuparea teritoriului Moldovei de către trupele rusești.
Ferdinand I a fost al doilea rege al României în timpul celui de-al doilea război mondial. Acesta este supranumit „Întregitorul” pentru că a făcută Marea Unire de la 1918.
Crucea de la Nisporeni reprezintă primul monument din Republica Moldova dedicat unității românilor şi este ridicată pe cea mai înaltă culme de pe malul drept al Prutului – dealul Zghihaia.
Casa cu ceas – o clădirea administrativă, în care își au oficiile diferiți reprezentanți ai structurilor de stat. Acolo nu se află primăria, dar pentru locuitori este un punct important (un fel de „Monumentul al lui Ștefan cel Mare”, din capitală).
Dacă am menționat primăria, trebuie să spunem că orașul Nisporeni are cel mai tânăr primar din țară – Grigore Robu, 27 de ani. Amenajarea unui parc de joacă pentru copii, semnarea unor acorduri de colaborare cu localități de peste Prut – sunt doar unele dintre reușitele edilului de la Nisporeni.
Ultimul eveniment important de la Nisporeni a fost Festivalul Prunei, organizat în premieră, la 18 septembrie, 2016. Sărbătoarea a avut scopul de apromova producția autohtonă, mai ales că în Nisporeni sunt multe livezi de prune.
Că orașul Nisporeni este unul deosebit, nu am spus-o noi, ci tinerii care au participat la atelierul de educație mediatică, susținut de echipa Centrul Media pentru Tineri.