Activitatea face parte din proiectul transfrontalier„Facilitarea comunicării interpersonale în domeniul social, cultural şi educaţional între tinerii din R. Moldova şi reg. Cernăuţi (Ucraina), în special cei care părăsesc sistemul de protecție”, care își propune să contribuie la crearea unor condiții mai bune de dezvoltare a abilităților de viață pentru un grup de tineri din cele două regiuni.
În mod specific, proiectul își propune să dezvolte capacitățile tinerilor, ale specialiștilor din societatea civilă și ale reprezentanților autorităților publice locale din Republica Moldova și Cernăuți (Ucraina) în identificarea problemelor sociale și a soluțiilor comune.
„Ne-ar plăcea ca atât tinerii din Republica Moldova, cât și cei din regiunea Cernăuți să-și dezvolte potențialul de leaderi și de cetățeni activi încă de la vârsta pe care o au, pentru ca atunci când vor ajunge adulți să dispună de niște abilități pe care să le poate pune în practică”, susține reprezentanta Centrului de Servicii Sociale pentru Copil și Familie, Viorica Matas.
Timp de 14 luni, tinerii din ambele țări vor participa la o serie de sesiuni care au scopul de a le dezvolta anumite abilități de leadership, comunicare, prezentare și de lucru în echipă. De asemenea, tinerii vor avea parte de un schimb de experiență, prin intermediul căruia îi vor cunoaște pe semenii lor din Cernăuți și vor avea ocazia să le arate Moldova, iar tinerii din Moldova vor călători, la rândul lor, în Ucraina.
Timp de 6 luni, tinerii vor avea parte de șapte traininguri diferite pentru îmbunătățirea abilităților lor. În cadrul cursului despre fotografie participanții vor avea misiunea de a identifica probleme locale despre care cunosc și de a le reprezenta prin fotografii, folosind tehnica PhotoVoice.
PhotoVoice reprezintă un proces prin care oamenii pot identifica, reprezenta și extinde comunitatea printr-o tehnică fotografică specifică. Această tehnică are drept scop să promoveze dialogul și cunoștințele critice cu privire la problemele importante prin discuții de grup mare și mic de fotografii pentru a ajunge la factorii de decizie politică.
„Datorită acestei tehnici, PhotoVoice, copiii vor învăța cum vorbește imaginea. Timp de două luni, echipa de la Centrul Media pentru Tineri va organiza traininguri și exerciții practice pentru participanți. Aceștia vor afla tehnici de fotografiere, vor lucra cu echipament profesionist și vor conștientiza că fotografia nu înseamnă un simplu click pe buton, ea trebuie gândită pentru a fi interpretată corect”, spune coordonatoarea de producție la Centrul Media pentru Tineri, Ana Gurdiș.
La sfârșitul proiectului, fotografiile realizate de copii vor fi expuse atât la Chișinău, cât și la Cernăuți. În cadrul expoziției, fiecare participant își va prezenta lucrarea, demonstrând astfel abilitățile acumulate la trainingurile anterioare.
Proiectul a fost lansat oficial la începutul lunii ianuarie. În Republica Moldova, proiectul va fi implementat în colaborare cu Liceele „Spiru Haret” și „Natalia Dadiani”, precum și cu Centrul de Resurse și Ajutor pentru Copii din Chișinău (CRAC).
„Mereu încurajez elevii să se implice în activități de voluntariat, pentru că acestea îi dezvoltă și astfel ei se descoperă pe sine. De altfel, voluntariatul este foarte apreciat peste hotare și eu le spun și părinților să-și lase copii să participe la tot felul de activități de educație nonformală. Elevii de la liceu au fost foarte entuziasmați când le-am vorbit pentru prima oară despre acest proiect și abia așteaptă să înceapă”, menționează profesoara de matematică la Liceul Teoretic „Natalia Dadiani”, Nina Țobor.
În continuare organizatorii au rolul de a identifica tineri din instituțiile de învățământ partenere și, în colaborare cu cei de la Cernăuți, să înceapă sesiunile care se vor petrece simultan.
Proiectul va fi implementat de Centrul de Servicii Sociale pentru Copil și Familie (CSSCF) în colaborare cu Asociația Obștească „Clubul Tineretului Ucrainean” (Cernăuți) și Filiala din Moldova a Asociației Amici dei Bambini, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră a Parteneriatului Estic Moldova – Ucraina, are o durabilitate de 14 luni cu un buget total de 143.330 Euro și este finanțat de Uniunea Europeană.