INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă





Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
Elena Rățoi: "Persoanele cu dizabilități vor să se simtă utile"
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.

Lucrez la AO MOTIVAŢIE” din Moldova în calitate de coordonator relaţii cu publicul şi asistent al proiectului „Monitorizarea persoanelor cu dizabilităţi”. Am misiunea de a promova integrarea în societate a acestor persoane, de a promova activităţile organizaţiei „MOTIVAŢIE” dar şi de a demonstra că suntem utili comunităţii.

 

Proiectul de care am pomenit anterior, este finanţat de UE.  A fost iniţiat în septembrie 2012 şi se va sfârşi în martie 2014. Scopul acestuia este de a monitoriza respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, finalul proiectului va include scrierea unui raport despre situaţiile când drepturile acestora sunt încălcate. Noi ne propunem să oferim şi unele recomandări cu privire la legislaţia în vigoare, cu privire la unele acţiuni care ar reduce cazurile de discriminare ale persoanelor cu dizabilităţi.

 

Suntem în proce se realizare a unui raport în care monitorizăm acţiunile de mediatizare a persoanelor cu dizabilităţi din Republica Moldova. Am observat că în majoritatea materialelor media, jurnaliştii tratează cu milă, cu o compasiune excesivă situaţia persoanelor cu dizabilităţi.  În loc să reflecte reuşitele acestora, succesele sau anumite lucruri frumoase din viaţa lor, presa transformă această categorie de persoane în una neputincioasă. Dar nu este aşa. Persoanele cu dizabilităţi vor să se simtă utile societăţii, să demonstreze că pot face multe lucruri şi că pot să se implice activ în diverse acţiuni.

 

 Dacă e să vorbim de legislaţie, atunci putem menţiona că e perfectă. Dar, din varii motive, nu avem mecanisme necesare de implementare a acestor legi. Aici apare şi o prăpastie: legile sunt bune, dar persoanele cu dizabilităţi nu pot să le aplice. Cauze sunt multe: fie nu au acces la informaţie şi aici mă refer din perspectivă fizică. Ei întâmpină multe bariere de a ajunge la acelaşi Consiliu Local sau asistent social. Multe instituţii nu au scări adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi iar accesul în incinta lor, este unul anevoios.

 

Sunt cazuri când persoanele cu dizabilităţi au fost implicate în diverse procese de judecată, dar lipsa resurselor financiare, nu le-a permis să apeleze la serviciile unui avocat bun. Din acest motiv, au solicitat ajutorul unor avocaţi care oferă servicii gratuite. Rezultatele au eşuat. Cei din urmă nu au dat dovadă de profesionalism şi interes în apărarea clienţilor lor.

 

Am avut o situaţie când ascensorul facultăţii unde învăţ nu lucra. Am depus o cerere la decanat pentru a soluţiona această problemă. Mulţi colegi solicită ca orele de curs să aibă loc în aule de la etajul I. Dacă e să vorbim de modificări de orar sau locaţii, nu e o problemă. Dar, dacă abordăm subiectul unei rampe sau ale altor lucruri ce ar facilita accesul nostru în instituţie, conducerea devine mai retrasă, motivând că nu le ajung bani. În cazul în care totuşi se construiesc nişte rampe, ele sunt practic imposibil de utilizat.

 

Am făcut voluntariat, acum însă am job şi studii. Am fost implicată în Consiliul Local al Tinerilor din comuna Ciorescu, unde am fost implicată la organizarea unor seminare, training-uri, etc. Subiectele tratate au fost din domeniul drepturilor omului, democraţiei, antreprenoriatului. Am avut scopul de a implica tinerii în diverse acţiuni culturale şi civice, totul cu gândul de ai învăţa să acţioneze singuri la implimentarea unor proiecte.

Nu există o statistică privind numărul persoanelor cu dizabilităţi din RM. Pot să spun că numărul acestora variază 183. 693 mii (1.01.2012).  Majoritatea nu sunt anagajaţi. Fie sunt duşi în eroare, fie angajatorii sunt reticenţi la persoanele cu dizabilităţi care vor să se angajeze.

Muncim spre eliminarea discriminării şi mai ales, muncim pentru a demonstra că suntem de folos comunităţii şi putem să contribuim la un viitor prosper pentru ea!

 

Iuliana Mămăligă

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă






Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!
Publicat de Iuliana Mămăligă la Joi, 08 august 2013, 0 comentarii
Avem tineri activi şi frumoşi care demonstrează că ei tot au un aport la schimbarea societăţii. Pentru cei care nu cred în vorbele scrise anterior, vreau să vă demonstrez că vă înşelaţi. V-o prezint pe Daniela David, cea care la vârsta ei a reuşit să realizeze nişte lucruri uimitoare şi totul datorită voluntariatului şi implicării civice. Proaspătă absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM, Daniela în continuare se ocupă de o serie de activităţi menite să demonstreze că tinerii au glas în societate.

Articole 1 - 10 din 55



Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready