INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
TINERII SCHIMBĂ COMUNITĂȚILE
Publicat de Graur Angela la Luni, 10 decembrie 2012
În perioada mai - decembrie 2012 AO ”Certitudine” a implementat proiectul P.A.R.T.I.C.I.P – Participare Activă și Responsabilă a Tinerilor prin Implicare Civică în Interes Public, finanțat de către Ministerul Tineretului și Sportului din Moldova. În cadrul proiectului au fost organizate instruiri privind dezvoltarea comunitară, voluntariat și participare pentru tinerii din localitățile Sîngereii Noi, Pelinia și Pîrlița - r-nul Fălești.

În perioada mai - decembrie 2012 AO ”Certitudine” a implementat proiectul P.A.R.T.I.C.I.P – Participare Activă și Responsabilă a Tinerilor prin Implicare Civică în Interes Public, finanțat de către Ministerul Tineretului și Sportului din Moldova. În cadrul proiectului au fost organizate instruiri privind dezvoltarea comunitară, voluntariat și participare pentru tinerii din localitățile Sîngereii Noi, Pelinia și Pîrlița - r-nul Fălești. În cadrul proiectului a fost promovată participarea tinerilor și implicarea lor în procesul de luare a deciziilor și de dezvoltare a comunității. Ei au învățat cum să identifice, să evalueze și să prioretizeze problemele din comunitatea lor. Tinerii, pe parcursul instruirilor au elaborat cîte 3 propuneri de proiect pentru fiecare din localități, au beneficiat de suport pentru inițierea și implementarea unor proiecte de dezvoltare locală. Cele mai importante și stringente probleme au fost transformate în plan de acțiune. A fost ceva nou în care beneficiarii nu au mai fost implicați cu impact direct asupra comunității lor. La finele proiectului tinerii au implementat proiectele care au fost susținute financiar din sursele  MTS.

 În Sîngereii Noi a fost susținut proiectul ce ține de educația non-formală a tinerilor și copiilor în ceea ce privește regulile de circulație rutieră, care a avut drept scop informarea copiilor de la 5 la 11 ani despre regulile de circulație, cu scopul de a spori siguranța la trafic.

La Pelinia datorită suportului Ministerului Tineretului și Sportului și AO ”CERTITUDINE” este editat ziarul pentru tineri în care au fost incluse articole privind activitățile realizate de tineri, informație utilă pentru tineri și noutăți din localitate. De asemenea, a fost susținut un micro-proiect de educație non-formală în domeniul comunicării prin intermediul căruia tinerii au participat la câteva sesiuni de instruire privind comunicarea și au organizat o serată tematică.

În satul Pîrlița tinerii au venit cu inițiativa de a desfășura o campanie de mediu ”Pîrlița curată”, în cadrul căreia a fost organizat concursul de desen, esee și fotografie cu genericul ”Pe ulița satului”, tinerii fiind premiați, iar comunitatea realizând importanța comportamentului responsabil pentru un mediu și o comunitate curată și prosperă.

Procesul de desfășurare a activităților a fost unul interactiv care a oferit posibilitatea tinerilor de a asimila informația nouă mai ușor. Conceptul de voluntariat a fost promovat pe larg, în permanență a fost promovată implicarea activă și participarea lor în activitățile proiectului. A fost o șansă în plus oferită tinerilor de a-și exprima opinia și de a avea acces liber la informație ceea ce a fost deosebit pentru tinerii din localitatile rurale.

Tinerii beneficiari au avut un rol destul de mare în activitățile proiectului: ei nu numai au participat dar au fost și co-organizatori, inițiind proiectele de dezvoltare comunitară, organizînd traininguri de instruire pentru semenii lor, contribuind la editarea și răspîndirea materialelor informative. Tinerii și-au dezvoltat capacități și deprinderi noi durabile care le va permite să aibă un comportament civic activ și să se implice în procesul de luare a deciziilor pe viitor.

 

Echipa CERTITUDINE

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready