INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
Info-Prim Neo: Moldovenii ar trebui să investească mai mult în studii, ca englezii, Diana Coialnîc
Publicat de Igor Guzun la Miercuri, 15 august 2012
Material Info-Prim Neo din ciclul „Independenţi de 21 de ani. Vin noii Moldoveni?!”, realizat cu Diana Coialnîc, tânără moldoveancă ce a visat mereu să studieze la una din universităţile de top din lume. Visul ei s-a realizat şi acum speră că peste câţiva ani va putea să implementeze ceea ce a deprins în ţara ei natală.

Diana Coialnîc aparţine categoriei de oameni care nu împart lucrurile în alb şi negru. Îi place să descopere lucrurile frumoase, atât în Marea Britanie, cât şi în Moldova. Marea Britanie este locul care îi oferă şansa de a-şi îndeplini visul din copilărie - să studieze la una dintre universităţile de top din lume. Pe când Moldova este Patria sa, cu oameni şi locuri dragi, cum spune Diana, or, acestea îi lipsesc în Marea Britanie şi o fac să revină acasă de câte ori are ocazia.

„Aşteptam cu nerăbdare plecarea mea în Marea Britanie. Visătoare şi naivă cum eram, îmi părea că acolo va fi ca în poveste, dar realitatea s-a dovedit a fi mult mai dură. Nu m-a aşteptat nimeni cu braţele deschise. Trebuia să fiu întâmpinată la aeroport de către reprezentanţii universităţii, dar posibil din cauza unor neînţelegeri, la aeroport nu era nimeni! Asta a fost prima mea ciocnire cu realitatea. Abia împlinisem 19 ani, aveam o valiză mai mare decât mine şi nu ştiam încotro s-o apuc. M-am descurcat, însă, şi a fost o lecţie de viaţă pentru mine”, spune Diana Coialnîc.

Moldovenii ar trebui să înveţe de la englezi să aibă o atitudine mai pozitivă, în primul rând, faţă de ei înşişi, spune tânăra moldoveancă, să trăiască cu pace în suflet, să fie mai respectuoşi cu semenii lor şi să investească mai mult în studii. „Ar fi bine ca unii să îşi schimbe valorile şi priorităţile în viaţă. Să investească în educaţia copiilor, în loc să le ofere bunuri materiale. Fără îndoială, ar trebui să ne inspirăm de la europeni, să ne iubim mai mult ţara, limba, identitatea şi tradiţiile. Fără trecut nu există viitor”, susţine moldoveanca ce învaţă în Marea Britanie.

Fiind întrebată ce observă în primul rând când revine acasă, Diana Coialnîc a remarcat că încă din momentul îmbarcării spre Chişinău, îi atrag atenţia oamenii crispaţi, trişti, cu privirea stinsă. „Singura mea explicaţie pentru acest „fenomen” este că oamenii noştri sunt copleşiţi de grijile cotidiene. Această situaţie mă întristează, mai ales acum, când văd că se poate trăi altfel, exemplul cel mai elocvent pentru mine fiind Marea Britanie”, a spus tânăra.

Diana Coialnîc spune că este persoană realistă şi îşi dă seama că schimbările într-un stat nu se pot produce într-o perioadă scurtă de timp. „Marea Britanie şi-a obţinut independenţa mult mai devreme decât Republica Moldova care este un stat tânăr. Îmi doresc foarte mult ca semenii mei şi generaţiile care urmează să se implice mai mult în prosperarea ţării. Moldovenii au un obicei care mă supăra, cel de a se victimiza. Aş vrea ca oamenii să fie mai optimişti şi să aibă dorinţa de a schimba ceva în viaţă. Avem toate şansele să ajungem un popor prosper”, susţine tânăra.

Diana spune că în presa străină se scrie puţin despre Republica Moldova, dar se scrie şi este bucuroasă, când se scrie de bine. Potrivit ei, recent, din presa străină, a aflat despre un tânăr din Moldova, care se numeşte Grig Cuciuc şi studiază muzica la unele dintre cele mai prestigioase şcoli din lume: Whitgift şi Royal College of Music din Londra. Tânăra susţine că este primul şi singurul, deocamdată, moldovean care a fost admis la aceste instituţii.

„Nu este o noutate pentru nimeni că învăţământul în Marea Britanie este considerat de top în toată lumea, din acest motiv am şi ales Anglia pentru a-mi face studiile. Sistemul educaţional britanic este mai bun prin faptul că acei tineri care planifică să se înroleze la o universitate în viitorul apropiat, au şansa de a începe specializarea în domeniul care le place, încă de pe băncile şcolii”, a comunicat Diana Coialnîc.

Spre exemplu, spune ea, în clasa a 11-a şi a 12-a (A-levels în MB), îşi pot alege obiecte ca economia, marketing, politică, astfel încât atunci când vine momentul de a lua o decizie finală cu referire la facultate, le este mult mai uşor să se decidă ce vor să facă. Asta înseamnă să faci 3-4 ani de ceea ce îţi place, după care devii un specialist entuziasmat, iar, ulterior, parte a unei societăţi inteligente.

„În universităţile britanice, majoritatea cursurilor sunt predate de către profesori din toată lumea, cu mulţi ani de experienţă. Unii din ei activează până în prezent în domeniul pe care îl predau, aşa că ştiu să ne explice bine cum funcţionează lucrurile în viaţa reală. Profesorii tratează studenţii cu mult respect, indiferent din ce ţară vin, cu atitudine pozitivă, sinceră, de la egal la egal. Nu suntem dădăciţi deloc şi, sinceră să fiu, chiar mi-a fost greu să mă obişnuiesc cu acest lucru, fiindcă este atât de diferit de ceea ce am avut la liceul de acasă, unde profesorii ne aminteau întotdeauna ce avem de făcut”, a spus tânăra.

Cât ţine de studenţi, ea a menţionat că aceştia sunt diferiţi, ca şi peste tot. Unii învaţă conştiincios, alţii îşi doresc doar o notă de trecere, însă atunci când absolvenţii sunt în căutarea unui post de muncă, angajatorii observă cu uşurinţă cine a depus efort în anii de studenţie şi cine nu. „Respectiv, vă daţi seama în favoarea cui sunt posturile de lucru şi dacă merită sau nu să înveţi. Am observat că moldovenii care învaţă în Marea Britanie sunt foarte muncitori şi se deosebesc de englezi prin faptul că sunt cu mult mai descurcăreţi şi prind destul de repede. Trăind printre străini, studenţii moldoveni dau dovadă de maturitate şi gândire raţionala. Sigur că la început este greu, mă refer, în primul rând, la bariera culturală, mediul străin. Însă, odată ce au prins firul, totul devine mai simplu”, a menţionat Diana.

În septembrie ea revine la studii şi va face ultimul an la Universitatea din Manchester, Facultatea de Economie şi Business. După absolvire, planifică să rămân în Marea Britanie încă pentru câţiva ani, pentru a face studiile de masterat şi a lucra puţin, ca să acumuleze experienţă. „Însă după aceasta îmi doresc să revin în Moldova şi să implementez acasă toate cunoştinţele obţinute. În ţara noastră, practic, lipseşte pătura socială de mijloc. Contrastul condiţiilor de trai al moldovenilor este izbitor, peste 70% din populaţie fiind oameni săraci, 2-3% de elită şi doar 15% sunt clasa de mijloc, care este prea puţin. În mod normal, clasa de mijloc ar trebui să fie cea mai numeroasă”, este convinsă Diana Coialnîc.

Absolvenţii din Marea Britanie sunt nevoiţi să îşi găsească singuri un post de muncă, spune tânăra, universitatea nu îi ajută în niciun fel, însă multe companii oferă contracte de muncă pe un termen scurt, de un an-doi, pentru tinerii absolvenţi. „În caz că ei demonstrează că lucrează calitativ, sunt responsabili şi fac faţă cerinţelor angajatorului, contractul poate fi prelungit. Astfel de contracte sunt foarte greu de obţinut, atât pentru englezi, cât şi pentru străini, mai ales pe acest timp de criză economică”, a precizat studenta.

Un străin are şanse mai puţine să obţină un loc de muncă prestigios, însă dacă dă dovadă de capacităţi, poate fi angajat. „Cerinţele de angajare sunt destul de dure. Este nevoie, în primul rând, să absolveşti universitatea cu o medie de cel puţin 60%, ceea ce în Moldova ar însemna o notă între 8 şi 9. Se apreciază experienţa de muncă, activităţile de voluntariat şi extracurriculare. Cunoaşterea limbilor străine este de asemenea un atu pentru proaspeţii absolvenţi. Fiecare angajator este conştient de faptul că aportul de valoare al fiecărui angajat contribuie nemijlocit la profitul companiei”, a comunicat Diana Coialnîc.

Legat de Ziua Independenţei, sărbătorită la 27 august, Diana Coialnîc a declarat că în ajun de sărbătoare are cele mai frumoase gânduri pentru ţară şi îşi doreşte foarte mult ca Republica Moldova să devină cu adevărat un stat european.

„Perspectivele de viitor sunt destul de bune şi consider că fiecare cetăţean are obligaţia să contribuie personal la prosperarea ţării, nu doar să se conformeze deciziilor politicienilor. Pentru mine asta ar însemna ca fiecare cetăţean să contribuie cu ceea ce se pricepe să facă cel mai bine, fie că este un zidar bun, academician, măturător de stradă sau muzician. Este important să fie un membru activ şi responsabil al societăţii”, a spus tânăra.

Potrivit Dianei Coialnîc, în condiţiile actuale cel mai potrivit motto pentru societatea moldovenească ar fi: „Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea”.

Mariana Galben, Info-Prim Neo

******

Agenţia de presă Info-Prim Neo a folosit pentru prima dată sintagma „Vin noii moldoveni” în vara anului 2010, de asemenea, cu ocazia aniversării Independenţei. Ni s-a părut potrivit să atribuim acest calificativ unei categorii de persoane de care Republica Moldova şi-ar putea lega speranţele de viitor. Echipa Info-Prim Neo crede că Republica Moldova are şanse de dezvoltare adecvată doar în cazul în care în societate se va acumula o masă critică de oameni noi. Nu ne-am referit în mod obligator doar la oamenii tineri şi doar la moldoveni ca etnie. Din „noii moldoveni” vor face parte toţi care îşi pot însuşi viziuni şi experienţe noi, voinţă şi mentalitate nouă, toţi cei cărora le pasă - de sine, de familie şi de ţară. Este adevărat că în sintagma „Vin noii moldoveni” Agenţia a găsit loc şi pentru semnul exclamării (!), al speranţei, dar şi pentru semnul întrebării (?), al grijii de a nu speria norocul.

Info-Prim Neo

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Iarna Training la Centrul DACIA.
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready