INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
Prin Participare Voluntara a Tinerilor
Publicat de Eugeniu Graur la Joi, 12 aprilie 2012
AO CISTE ”Certitudine”, în perioada noiembrie 2011 – decembrie 2012, implementează proiectul ”Prin Participare Voluntară a Tinerilor spre o Comunitate Durabilă”. Proiectul este implementat cu susținerea financiară a Fundației Est Europene, din resursele USAID oferite prin intermediul Fundației Eurasia.

Scopul principal este de a stimula implicarea activă a tinerilor în viața comunității prin participarea la procesul decizional, prin identificarea și soluționarea unor probleme cu care se confruntă tinerii din comunitate.

 

AO CISTE  ”Certitudine”, în perioada noiembrie 2011 – decembrie 2012,  implementează proiectul ”Prin Participare Voluntară a Tinerilor spre o Comunitate Durabilă”. Proiectul este implementat  cu susținerea financiară a Fundației Est Europene, din resursele USAID oferite prin intermediul Fundației Eurasia.

Scopul principal este de a stimula implicarea activă a tinerilor în viața comunității prin participarea la  procesul decizional, prin identificarea și soluționarea unor probleme cu care se confruntă tinerii din comunitate.

În cadrul proiectului sunt vizate trei localități rurale: Mărăndeni, Elizaveta și Alexandreni.  Pînă la moment au fost desfășurate activitățile de instruire la care au participat 69 tineri din cele trei localități. Tinerii au participat la un curs de instruire constituit din 3 module, ”Participarea Tinerilor în procesul de luare a deciziilor și în dezvoltare comunitară la nivel local. Mobilizare Comunitară. Voluntariat”,  ”Elaborarea Proiectelor. Management de Proiect” și ”Dezvoltarea Parteneriatelor. Colectare de Fonduri”.  Aceste instruiri au contribuit la sensibilizarea tinerilor referitor la problemele cu care se confruntă comunitatea, asupara importanței implicării lor la soluționarea acestor probleme și conștientizarea oportunităților de implicare care le-ar permite rezolvarea acestor probleme.

Instruirile au finalizat cu elaborarea a 3 propuneri de proiect, în fiecare din localitățile sus menționate, una dintre aceste 3 propuneri urmînd să fie susținută financiar cu o contribuție în valoare de $1.000 din partea Fundației Est Europene, $100 din partea AO C.I.S.T.E. ”CERTITUDINE” din grantul oferit de către Youth Service America pentru încurajarea participării tinerilor la dezvoltarea comunităților locale, cu condiția ca tinerii să mobilizeze cel puțin $400 din comunitate.

Inițial, tinerii au întocmit harta necesităților identificînd cele mai prioritare probleme, și ierarhizăndu-le au elaborat propuneri de proiecte pentru primele 3 din ele.

Astfel în s. Mărăndeni au fost elaborate următoarele propuneri:

”FAMILIA – Leagănul Vieții și al Iubirii” cu scopul de promovare a valorilor de familie în rândul tinerilor, ”Toți Împreună Putem Face Schimbări” având drept scop promovarea modului sănătos de viață prin sport, ”Cu Pași Mici spre o Lume fără Violență” cu scopul de a diminua violența în familie printr-o comunicare mai eficientă între generații și construirea unui teren de joacă pentru copii care ar permite acest lucru.

În s. Elizaveta: ”Azi un Pom Sădit – Mâine un Aer mai Curat” cu scopul de amenajare a parcului din localitate, ”Internetul – Prieten sau Dușman al Tinerilor” cu scopul de sensibilizare a tinerilor referitor la oportunitățile și riscurile internetului, dar și conștientizarea oportunităților de petrecere a timpului liber, ”Societate Informată – Societate Puternică” având ca scop lansarea unui ziar local care ar spori nivelul de informare al tinerilor din localitate.

În s. Alexandreni:  „Un pas spre un mediu mai curat” cu scopul de a crea un mediu mai curat pentru comunitate, ”Teren de joacă pentru copii și susținerea tinerilor defaforizați” care constă în organizarea unei campanii de colectare a lucrurilor pentru copiii din orfelinat și amenajarea unui teren de joacă pentru copiii din s. Alexandreni, ”Ziua sportului” cu scopul de a promova modul sănătos de viață și dotarea sălii sportive cu echipament.

În cadrul proiectului tinerii nu doar vor participa la elaborararea și implementarea propunerilor de proiect, dar vor parcurge toate etapele creînd parteneriate, mobilizînd resurse, construind relații cu reprezentanții APL și implicînd întreaga comunitate în soluționarea acestor probleme.

Formatorii proiectului, Bordianu Elena și Grăchilă Olga, au menționat că tinerii din aceste comunități sunt activi, dar în același timp ei au nevoie de suport informațional, motivare și încurajare din partea maturilor.

Instruirile au produs schimbări palpabile în rîndul tinerilor, pornind de la schimbarea viziunii asupra viitorului lor și dezvoltînd spiritul implicării la nivel local prin intermediul unor inițiative comunitare care vor contribui la dezvoltarea locală.

Acest proiect este realizat de AO C.I.S.T.E. ”CERTITUDINE” cu suportul Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia.

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Alexandru Ursul, managerul Energie și Biomasă. Trandafirii Toamnei
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready