INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
Prin ziare, pagini web şi bloguri tinerii reuşesc să depăşească izolarea şi anonimatul - „Europa Liberă”
Publicat de Tineri.md la Joi, 22 septembrie 2011
Dacă vrem să fim siguri că deciziile noastre sunt cele mai bune din cele posibile, avem nevoie de informaţii. E un principiu, care, din păcate, se învaţă din greşeli. Tinerii de astăzi au şansa să schimbe starea de lucruri.

Cornelia Cozonac / Europa Liberă

Astfel îmi explic eu popularitatea crescândă a ziarelor şcolare, a posturilor locale de radio şi, mai nou, a blogurilor şi reţelelor de socializare  – toate acestea constituind o platformă prin care tinerii îşi pot expune punctul lor de vedere, pot deveni participanţi activi ai transformărilor sociale în strada, cartierul, comunitatea sau regiunea în care locuiesc.

Ecaterina Covali, preşedintele Centrului Tânărului Jurnalist, organizaţie care promovează participarea tinerilor prin mass-media, spune că în ultimii ani se atestă o creştere a interesului tinerilor, mai ales al celor din localităţile rurale, pentru a comunica prin mass-media.

Ei îşi crează ziare, pagini web şi bloguri şi astfel reuşesc să depăşească izolarea şi anonimatul, obţinând deschidere spre viaţa publică şi formându-şi o dorinţă de a schimba lucrurile, spune Ecaterina Covali.

„Ei sunt şi lideri de opinie în localitatea lor, au ziare şcolare, acum se trece uşor la jurnalismul on-line, a devenit şi un fel de trend acum să-ţi spui părerea, să spun ce gândeşti şi eşti mai motivat când vezi şi un feed back. Ei vorbesc despre probleme serioase cum ar fi SIDA, despre subiecte tabu. Tinerii isi spun parerea si vizavi de guvernarea noastra. Noi ne străduim să-i învăţăm cum să abordeze aceste sbiecte corect in presa”.

Un radio sau un ziar şcolar este pentru mulţi copii, rămaşi singuri acasă, singura posibilitate de a se face auzit,  spune Monica Hurstley, voluntară a Corpului păcii, care împreună cu elevii Liceului „Mihail Sadoveanu” din Giurgiulesti au lansat un post de radio, devenit destul de popular în localitate:
      
„Multi tineri din Moldova nu au voce şi nimeni nu-i ascultă, nu contează ce opinie au, dar prin radio ei pot să-şi exprime opiniile, mulţi adulţi cred că ei încă sunt copii şi că nu sunt importanţi, dar ei sunt foarte deştepţi şi pot fi importanţi. În America de mici suntem învăţaţi că pas cu pas putem face schimbări mari.

Mulţi tineri din Moldova se întreabă „Ce pot să fac eu, sunt în sat, nu am bani, cum pot să facă schimbări, o persoană simplă, dar cei care au lucrat la radio au înţeles că ei pot să facă schimbări în lume”.

Tinerii din Giurgiuleşti au reuşit să atragă la emisiunile pe care le fac la Radio Giurgiu şi copii cu dizabilităţi, care să vorbească despre ei şi problemele lor, spune Lidia Mocanu, elevă la Liceul din Giurgiuleşti:  „Deşi suntem la început, încercăm să atingem toate laturile vieţii, chiar vorbim despre cazuri sociale, probleme ale copiilor cu dizabilităţi, tot ceea ce vizează societatea noastră, petrecerea timpului liber cât mai frumos”.

La Academia de Studii Economice, bunăoară, studenţii îşi pot rezolva cel mai lesne problemele cu facultatea dacă le abordează în ziarul studenţesc „Curierul Economic”,
spune  Alina Codreanu, care, deşi a optat pentru o facultate economică, s-a implicat şi în activitatea ziarului studenţesc, pentru că avea deja experienţă la revista liceului din Ungheni.
 
„Am pornit de la ideea că dacă ne vom promova noi înşine ca buni studenţi angajatorii vor atrage şi ei atenţia. Discutăm probleme ce ţin de corupţie şi mită, probleme cu cazarea în cămine”.

Pentru ca tinerii să aibă mai multe posibilităţi de a-şi exprima părerile, să-şi dezvolte abilităţile de comunicare, Centrul Tânărului Jurnalist a elaborat un proiect de strategie de dezvoltare a mass-mediei tinerilor din Moldova.  Documentul presupune mai multe măsuri pentru a face cât mai fezabilă presa în care sunt implicaţi tinerii, prin atragere de fonduri şi diversificare.

Experţii spun că tânărul care are posibilitatea încă din şcoală să-şi expună  părerea personală, să-şi apere  propriile opinii, va fi mai bine pregătit pentru viaţa independentă de matur, deoarece va avea mai multe şanse să găsească  soluţii adecvate în circumstanţe nefavorabile şi să iasă cu succes din situaţii dificile.
 
De altfel un stidiu UNICEF la scară mondială „Vocile tinerilor” arată că  numai 15% din tineri consideră că părerea lor contează atunci când se iau decizii în interesul lor. Circa 4 din 10 copii susţin că părerea lor de fapt nu contează şi la aceştia poate fi atribuită 1/4 de tineri care au răspuns „nu ştiu“.

sursa: Europa Liberă

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Lacrimi
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready