ВОЙТИ
Пользователь
Пароль

Забыли пароль?
Регистрация
Истории успеха
Susținerea și motivarea creșterii profesionale a tinerilor
Добавил Tineri.md В Пятница, 19 Август 2011
Programul Organizației Internaționale pentru Migrație şi-a propus să convingă 30 de tineri care şi-au făcut studiile peste hotare să muncească în Republica Moldova. Le-a reuşit acest lucru? Este întrebarea pe care a adresat-o EUROPA LIBERĂ consultantei OIM, Viorica Olaru-Cemîrtan.

Programul Organizației Internaționale pentru Migrație şi-a propus să convingă 30 de tineri care şi-au făcut studiile peste hotare să muncească în Republica Moldova. Le-a reuşit acest lucru? Este întrebarea pe care a adresat-o EUROPA LIBERĂ consultantei OIM, Viorica Olaru-Cemîrtan.

Viorica Olaru-Cemîrtan: „Proiectul este în desfășurare, el va continua până la sfârșitul lunii decembrie. Acum la moment avem în jur de 18 beneficiari. 16 dintre ei au deja contracte cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). Primul pas este ca tânărul semnează contractul cu angajatorul, după care prezintă copia acestui contract la OIM și din momentul în care se semnează acest contract, atunci tânărul devine beneficiarul acelei indemnizații lunare timp de șase luni din momentul angajării.”

Europa Liberă: Discutam cu dumneavoastră acum jumătate de an, spuneați că veți încerca să angajați acești tineri atât în instituții private cât și în instituții de stat. Astazi, din cei 16 care sunt deja angajați, unde au încercat ei să meargă mai mult, spre stat sau privat?

Viorica Olaru-Cemîrtan: „Cu precădere, din cei 16,  majoritatea, 10 din ei activează în mediul privat. Domeniul public oricum este o destinație pentru acești tineri. Chiar la moment avem un tânăr angajat în Ministerul Educației, altcineva la Ministerul Drumurilor, cineva la Banca Națională, o tânără la Biroul de Relații Interetnice, cineva la Academia de Științe.

Evident că sectorul public este mai puțin atractiv din punct de vedere financiar, adică salariile care se dau pentru joburile  în domeniul public sunt mult mai mici. Având în vedere faptul că programul oferă o susținere financiară pentru primele șase luni din momentul angajării, este un moment în care tânărul până la urmă face acest sacrificiu, să spun așa. Capătă experiență bună de lucru în organizațiile publice, timp de șase luni încearcă să se orienteze poate pe piața muncii mult mai bine, să capete niște abilități, experiență și să contribuie chiar la atragerea unor fonduri prin participarea la diferite programe internaționale.”

Europa Liberă: De câteva ori ați menționat cuvântul indemnizație. Mă gândesc că ar putea fi ascultători curioși care s-ar întreba în ce sumă este această îndemnizație.

Viorica Olaru-Cemîrtan: „Desigur nu este un secret, indemnizația este de 200 de euro lunar care nu se impozitează, care se transferă într-un cont special deschis în acest sens, direct de la OIM, pe numele beneficiarului.”

Europa Liberă: Cum ați răspunde unui eventual reproș: de ce un tânăr școlit în străinătate angajat într-o funcție publică trebuie să primească acest ajutor de 200 de euro, iar un tânăr care și-a făcut studiile în Republica Moldova nu?

Viorica Olaru-Cemîrtan: „Opinia respectivă are dreptul la viață, este un punct de vedere. Din contra, cred că trebuie să vedem partea plină a paharului, și anume faptul că susținând și motivând creșterea profesională a acestor tineri anume în sectorul public, noi întărim și capacitățile instituționale ale sectorului public, care, la momentul dat chiar are anumite probleme și la nivel de resurse umane și la nivel de motivări.

Nu este continuitatea angajaților acolo, pentru că nu rezistă din cauza salariilor mici. Nu e problema că OIM oferă o indemnizație în plus, problema e că salariile sunt mici în sectorul public. Trebuie să mergem să găsim soluții cum să îmbunătățim pentru toți angajații condițiile de retribuire a muncii, dar nu să tăiem și ofertele care sunt pentru o mică, infimă parte.

Europa Liberă: Acum câteva luni ați interacționat cu inteligența, să spun așa, pe care Moldova o are depozitată în străinătate. Se știe macar aproximativ câtă inteligență are Moldova peste hotare?

Viorica Olaru-Cemîrtan: „Vreau să vă spun niște cifre. La moment avem cei 16 beneficiari, din ei cinci s-au întors din România, doi tineri care lucrează deja în Republica Moldova sunt veniți din Cehia, doi din Franța și doi din SUA. Mai avem câte un tânăr din Marea Britanie, din Polonia, Elveția, China și chiar Bulgaria. Iată cum se distribuie geografic inteligența noastră care a revenit și care lucrează în domeniul privat și public, și în domenii destul de largi, în economie, jurnalism, medicină, inginerie, educație, mulți în jurispriudență. Deci sunt domenii care chiar au nevoie de efort de îmbunătățire calitativă”.

Europa Liberă: Ați reușit să aflați de la ei care totuși au fost problemele cu care s-au confruntat întorcandu-se aici după o bună perioadă cât s-au aflat în străinătate?

Viorica Olaru-Cemîrtan: „Ei au simțit că au o situație dublă, pe de o parte au avantajul că vin cu ceva nou, dar pe de alta parte au dezavantajul că nu cunosc, nu au experiență de lucru aici. Foarte multe companii cer experiență în Moldova. Trebuie să mai treacă ceva timp, să privească ceea ce s-a întâmplat de la distanță și poate atunci ne vor putea spune chiar ei mai mult din ceea ce au învățat, ce le-a fost dificil, ce au sesizat ei ca este altfel sau cum ar fi trebuit să fie multe lucruri, dar cu siguranță au multe de spus”.

sursa: Europa Liberă

Комментарий

Чтобы подписать комментарий Вам необходимо войти на сайт!
Пользователь

Пароль


Другие статьи
Добавил Iuliana Mămăligă В Среда, 10 Декабрь 2014, 0 Комментарии
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Добавил Vasile Maxim В Понедельник, 23 Июнь 2014, 0 Комментарии
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Добавил IrinaG В Вторник, 15 Апреля 2014, 0 Комментарии
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Добавил IrinaG В Вторник, 15 Апреля 2014, 0 Комментарии
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Добавил Iuliana Mămăligă В Воскресенье, 12 Январь 2014, 0 Комментарии
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Добавил Iuliana Mămăligă В Суббота, 11 Январь 2014, 0 Комментарии
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Добавил Mihaela Josan В Воскресенье, 29 Сентябрь 2013, 0 Комментарии
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Добавил Dogotari Tudor В Пятница, 13 Сентябрь 2013, 0 Комментарии
afacere cu ovine
Добавил Iuliana Mămăligă В Среда, 14 Август 2013, 0 Комментарии
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Добавил Iuliana Mămăligă В Вторник, 13 Август 2013, 0 Комментарии
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Статьи 1 - 10 из 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


ИЗОБРАЖЕНИЯ из ФОТО ГАЛЕРИИ...
Şcoala de Vară „Participarea tinerilor”, FEE colectare de bani din vînzarea lucrărilor
Вверх

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready