INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
Tânărul care a lăsat Amsterdamul ca să ne învețe cum să aducem investiții de milioane de euro în Moldova
Publicat de Aurelia la Miercuri, 15 iunie 2011
După zece ani de studii peste hotare, Dumitru a hotărât să revină acasă pentru a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Spune că este un moldovean „global", care a crescut atât aici, cât şi în străinătate şi este sigur că anume tinerii vor trasforma Moldova într-o istorie de succes

Autor: Virginia Dumitraș

După zece ani de studii peste hotare, Dumitru a hotărât să revină acasă pentru a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Spune că este un moldovean „global", care a crescut atât aici, cât şi în străinătate şi este sigur că anume tinerii vor trasforma Moldova într-o istorie de succes.

Şcolit în Marea Britanie, SUA şi Olanda, Dumitru Dediu, de 29 de ani, a hotărât să revină acasă pentru a pune bazele unui proiect de atragere a investiţiilor de milioane de euro. Nu face asta din datorie sau compasiune, ci din responsabilitate civică. „Din 2005 lucrez la o companie de consultanţă în Amsterdam. În luna noiembrie anul trecut am fost promovat şi tot atunci am hotărât să-mi iau jumătate de an liber pentru a veni în Moldova", spune tânărul.

Tachinat de gândul că nu a facut ceva major pentru ţară şi curios să vadă cum se iau deciziile în instituţiile de stat, Dumitru a început să adune o echipă în cadrul Guvernului, care să aducă cât mai mulţi bani în ţară.

„Suntem pe radarul companiilor mari“
Citându-l pe John Kennedy, cel de-al 35-lea preşedinte american, Dumitru spune că tinerii nu ar trebui să întrebe ce face ţara pentru ei, ci ce pot face ei pentru ţară. „Am hotărât să fac ceva bun pentru Moldova, să aduc investiţii străine. Aici am fost întâmpinat de Iurie Leancă, ministrul de Externe, iar la scurt timp am şi început să fac ceea ce mi-am propus din cancelarie primului-ministru" povesteşte el.

După cele şase luni petrecute în Moldova, Dumitru se declară mulţumit de rezultate.Tânărul spune că a pus doar bazele unei echipe care în următorii ani va aduce milioane de euro în ţară. „Nu aş vrea să dau o cifră, doar am pus în funcţiune motoraşul de atragere a investiţiilor şi deja sunt aproximativ 10-15 companii mari care şi-au arătat interesul", spune Dumitru. „Suntem deja pe radarul companiilor mari care vor să vina în Moldova", exclamă el mulţumit.

Dumitru mărturiseşte că la început i-a fost dificil să se adapteze la mediul de aici, dar este împăcat că lasă în urmă o mână de oameni care vor duce la capăt proiectele începute. Tânărul mai spune că pentru dezvoltarea ţării trebuie să contribuie şi ceilalţi moldoveni plecaţi peste hotare. „Eu am venit pentru că am avut voinţă. Aş vrea ca toţi din diasporă să facă ceva pentru ţară, să nu aştepte doar ca statul să facă ceva pentru ei", spune Dumitru.

„Mulţi cred că, fiind peste hotare pot schimba Moldova, dar aceasta este o iluzie. Oamenii trebuie să vină în Chişinău, să-şi ia timp liber să construiască Moldova", mai spune tânărul, care nu exclude că va mai reveni acasă.

„Moldova se va integra în UE“
Aflat peste hotare, Dumitru Dediu a povestit că străinii fie încurcă Republica Moldova cu alte state de pe alte meridiane, fie confirmă stereotipurile create pe parcursul anilor. „Marea majoritate credeau că Moldova este parte din Iugoslavia, o altă parte nu ştiau unde este ţara sau credeau că este parte din Rusia, iar alţii îmi spuneau că au fost aici şi că vinul nostru este foarte bun", povesteşte Dumitru. „Cred că Moldova se va integra în Europa, în circuitul ei economic", mai spune tânărul, care recunoaşte că s-a descoperit pe el după ce a revenit acasă.
 

Sursă: Adevărul.md

 

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Forumul Tinerilor din regiunea Sud a țării.
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready