INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
Irina Tribusean: 7 ani de acasă
Publicat de Aurelia la Marţi, 14 iunie 2011
Irina Tribusean are 26 de ani. Este jurnalist, redactor la revista VIP Magazin. Dacă ar dispărea cartofii, crede că ar muri de foame, spune mai in gluma, mai in serios. Mai in serios: "Admir pofta de viaţă a oamenilor mai puţin fericiţi sau norocoşi decât noi".

Irina Tribusean
26 de ani, jurnalist, revista VIP Magazin


Foarte multe lucruri nu-mi plac în ţara asta. Drumurile cu găuri cât roata, şoferii care nu se obosesc să semnalizeze când cotesc, politicienii care dau vina unul pe altul, jurnaliştii care nu cunosc alte subiecte decât cele politice, corupţia cu care fiecare dintre noi luptă, neîncetând să mituiască pentru a scăpa de o amendă. Lista e lungă. Dar asta este ţara mea, alta nu am. Cum aş putea să plec şi să pretind că nu avem nimic în comun?

Uneori îmi doresc să mă fi născut într-o ţară mai dezvoltată, ca Marea Britanie sau Germania. Dar după ce privesc filme ca „Slumdog Millionaire” şi „Desert flower”, mă simt foarte norocoasă că m-am născut în Moldova şi nu în India sau în Somali!

Cândva, mi-am promis că n-o să regret niciodată nimic, pentru că regretele nu pot schimba ceea ce s-a întâmplat sau nu. Singurul meu regret este că am, uneori, prea mult respect pentru oameni care nu merită nici măcar jumătate!

Uneori ai impresia că nu mai poţi continua, că nu mai ai forţe să te ridici şi să mergi înainte. Îţi vine să strigi „Nu mai pot!”, să te audă o lume întreagă. Dar după asta nu se întâmplă nimic. Adică nimic deosebit. Viaţa merge înainte, iar tu continui să faci ceea ce trebuie să faci. Şi îţi trece. Până data viitoare.

Nu cred în „Nu pot trăi fără tine”. Am trecut şi eu prin faza asta. Îmi părea că nu pot respira, că nu-mi ajunge aer. Şi uite că am supravieţuit. Dar uneori mi-e tare dor de o astfel de iubire. Mi-e dor de sentimentul „nu pot trăi fără tine”. Doar că vreau, de data asta, să merite.

Mă enervează când mă opreşte cineva în parc să-mi spună că nu merg pe calea cea dreaptă şi că Dumnezeul lui e mai bun decât al meu! Ce contează dacă pe Dumnezeu Îl cheamă Iehova sau nu, e alb sau negru, femeie sau bărbat? Fiecare are libertatea să creadă sau nu în ceea ce-i place.

Munca de jurnalist nu înseamnă doar interviuri cu celebrităţi şi şedinţe foto memorabile. Mai sunt şi articolele care nu-ţi plac, dar pe care trebuie să le scrii; oameni care nu prea au multe de spus, iar puţinul pe care l-ar spune nu-l pot formula. Se întâmplă să te dezamăgească personalităţi despre care aveai o părere foarte bună. Dar merită să suporţi toate astea pentru satisfacţia de a comunica cu oameni de la care lumea ar avea ce învăţa, dacă ar vrea să-i asculte: Oleg Tabakov, Veronique North-Minca, John Beyer (fostul ambasador al Marii Britanii la Chişinău).

Ne mirăm că ruşii au joburi mai „curate” decât moldovenii. Mai mulţi au afaceri prospere, mai puţini găseşti în Piaţa Centrală. Explicaţia am găsit-o la facultate. Grupele de limba rusă erau mai bune decât cele de limba română –  citeau şi munceau mai mult, chiuleau mai puţin. Şi îmi pare că ruşii nu sunt atât de invidioşi. Poate ar trebui să învăţăm câte ceva de la ei?

Nu am „preferaţi”. Autori, actori, filme, piese, cărţi. Îmi plac multe şi diferite: „Roxette”, „Scorpions”, Norah Jones, Sarah Mclahlan, „Direcţia 5”, „Taxi”, „Pretty Woman”, „City of Angels”, „Nunta mută”, „P.S. I love you”, „Служебный роман”, „Tuesdays with Morry” de Mitch Albom, „Deception point” de Dan Brown, „Patul lui Procust” de Camil Petrescu, „Maitrey” de Mircea Eliade, Angelina Jolie, Julia Roberts, Gerard Buttler, Bruce Willis etc. Cred că e mai bine aşa. Prefer să descopăr un autor sau un actor nou decât să fiu dezamăgită de unul preferat.

Admir pofta de viaţă a oamenilor mai puţin fericiţi sau norocoşi decât noi. Acum câţiva ani, la un centru de reabilitare pentru copii cu dizabilităţi l-am cunoscut pe Andrieş. Avea cinci-şase ani şi suferea de o maladie care nu-l lăsa să se deplaseze singur, dar avea o poftă enormă de viaţă. N-o să uit niciodată strălucirea din ochii lui! Mi-a recitat poezii şi mi-a spus că vrea să devină şofer de autobuz, ca să ducă oameni. Şi era sigur că aşa va fi. De atunci, de fiecare dată când îmi vine să-mi iau lumea în cap sau când îmi pare că-s mai nefericită decât alţii, mă gândesc la Andrieş şi la pofta lui de viaţă. Şi îmi dau seama că nu am niciun drept să mă plâng!

Sunt foarte curioasă să cunosc personal unele vedete internaţionale – Angelina Jolie, Mel Gibson, Bruce Willis, Julia Roberts... Oare cât de mare e diferenţa dintre ceea ce ni se vinde şi ceea ce sunt ei în realitate?

Mama este medic. Acum câţiva ani, mi se întâmpla foarte des să fiu întrebată dacă am vreo legătură cu doamna Tribusean, medic neurolog. În ultimul timp, i se întâmplă şi mamei să fie întrebată dacă are vreo legătură cu Irina Tribusean de la „VIP magazin”.

Am o nedumerire enormă – de ce se „caţără” fetele pe tocuri dacă abia se ţin pe ele? E sexy? Şi de ce îmbracă haine care sunt la modă, deşi arată oribil? Oare nu se văd în oglinda în care se uită înainte de a ieşi din casă? Şi de ce nu le spune nimeni că nu e bine aşa?

Dacă ar dispărea cartofii, cred că aş muri de foame!

Sursa: VIP Magazin

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Şcoala de Vară „Participarea tinerilor”, FEE
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready