INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te

BUTNARU Alina - Blog
3 articole adăugate
Cafeneaua publică “Integrarea europeană-oportunităţi pentru TINEri”
Publicat de BUTNARU Alina la Luni, 09 martie 2015 în domeniul Educaţie
Despre problemele tinerilor şi oportunităţile europene care sprijină mobilitatea tinerilor, schimburi de tineret, cetăţenia activă, voluntariatul şi participarea tinerilor la viaţa comunitară s-a discutat în cadrul unei Cafenele publice – „Integrarea europeană – oportunităţi pentru TINEri”, organizată de Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia”.

Despre problemele tinerilor şi oportunităţile europene care sprijină mobilitatea tinerilor, schimburi de tineret, cetăţenia activă, voluntariatul şi participarea tinerilor la viaţa comunitară s-a discutat în cadrul unei Cafenele publice  - „Integrarea europeană – oportunităţi pentru TINEri”, organizată de Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia”.

Astfel că, 25 tineri, lideri ai grupurilor locale de iniţiativă civică şi lucrători de tineret din Ungheni s-au întrunit cu scopul de a identifica şi analiza beneficiile integrării europene din perspectiva politicii de tineret şi a mobilităţii academice a tinerilor.
 Activitatea a avut loc sîmbătă, 7 martie 2015, în incinta Centrului Regional de Resurse pentru Tineret (CRRT) Ungheni, cu prilejul desfăşurării celor 3 săptămîni de promovare UE în şcolile din raionul Ungheni. Astfel că, în perioada 9-27 martie 2015, în 45 instituţii de învăţămînt din raion vor fi promovate valorile, misiunea, instituţiile UE, spaţiul european, cît şi programele europene din domeniul tineret. Pentru a încununa rezultatele obţinute în urma acestui proiect, implementat la nivel de raion, vom organiza Tîrgul Uniunii Europene, cu prilejul Zilei Europei, 9 mai 2015. Aceste activităţi fac parte din proiectul „Promovarea UE în şcolile din Republica Moldova”, implementat de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, cu suportul financiar acordat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).
 
După o scurtă incursiune asupra spaţiului european, misiune, valori şi instituţii ale UE s-a trecut direct la programele europene de formare socio-profesională a tinerilor şi cum pot tinerii noştri beneficia de acestea. Astfel că, cei prezenţi la eveniment au fost familiarizaţi cu Strategia de creştere a UE 2020 care se concentrează pe cunoaştere şi inovaţia tinerilor, mobilitate academică.
 

T

Totodată, tinerii prezenţi la eveniment au avut posibilitatea să-şi împărtăşească experienţa trăită prin participarea în schimburi de tineret în ţări europene. Membrii EuroClubului Ungheni, cel de-al 12 în ţară au relatat despre misiunea acestuia şi ce îşi propun pentru anul 2015.În cadrul cafenelei publice, tinerii au lucrat în grupui mici pentru a identifica avantajele integrării europene din perspectiva a 4 domenii adresate tinerilor: drepturi socio-economice, educaţie şi formare, voluntariat şi timp liber şi angajarea tinerilor în cîmpul muncii. Ca rezultat am obţinut următoarele recomandări: (1) Crearea unui grup de reţele de socializare pentru a comunica cu privire la programele europene de tineret, (2) Schimbul de bune practici cu tinerii de la Iaşi, (3) Sondaj de opinie cu privire la percepţia tinerilor despre integrarea europeană şi (4) Realizarea şi prezentarea unei piese de teatru educaţional despre Uniunea Europeană.

Programele europene  au drept scop creşterea nivelului de educaţie a tinerilor,  ce duce la integrare socio-profesională a acestora. Noi încurajăm promovarea şi inserţia profesională a tinerilor prin mobilitate academică, prin serviciul de voluntariat şi învăţare non-formală. Acestea, sunt în mare măsură oferite prin programele europene” a menţionat Angela Ciocîrlan, Preşedinte Asociaţia Obştească „Făclia”.

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Arhiva autorului
Publicat de BUTNARU Alina la Duminică, 10 mai 2015 în domeniul Educaţie, 0 comentarii
20 tineri din orașul Ungheni vor educa și sensibiliza alți tineri care vor vota pentru prima dată, în cadrul alegerilor locale din iunie 2015.
Publicat de BUTNARU Alina la Marţi, 10 martie 2015 în domeniul Educaţie, 0 comentarii
Dacă te preocupă integrarea europeană a Republicii Moldova şi eşti interesat de teatru, poţi participa în cadrul unei piese de teatru educaţional!Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Şcoala de Vară „Participarea tinerilor”, FEE
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready