INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
Olga Cârnaț: "Persoanele cu dizabilități sunt utile societății"
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.

 

Olga, tu ești un exemplu pozitiv pentru noi! Chiar dacă ai anumite nevoi speciale, tu creezi niște tablouri deosebite! De unde ai pasiunea aceasta?

 

 

Atunci când m-am îmbolnăvit, am simțit că lumea mea s-a sfârșit. Trăiam într-o familie simplă dintr-un sat, pe malul drept al Nistrului și eram foarte activă. Mă preocupa dansul și am câștigat chiar premii la competițiile locale de dans. După ce m-am îmbolnăvit, toate s-au sfârșit. Mi-am descoperit talentul întâmplator, din dorința de a reda frumusețiile naturii pe care nu le mai puteam vedea, decât de dincolo de geamul camerei mele. Am început timid, cu o lucrare din boabe de fasole, dar cu muncă multă, m-am perfecționat și am avut norocul să îi am la expozițiile mele pe cei mai mari lideri politici din Moldova, fără a avea mari avantaje materiale.

 

Vreau să îmi spui, cu ce probleme te-ai confruntat sau poate te mai confrunți, în societatea noastră?

 

A fost și este extrem de greu. Atunci când m-am îmbolnăvit, a trebuit să întrerup studiile, le-am început mai târziu, la 27 de ani. Am avut ajutorul nepoatelor Diana și Doina pentru a mă deplasa la liceu. Statul nu ajută și te condamnă la analfabetism. Am muncit de zeci de ori mai mult ca alți elevi, dar am reușit. Dar s-a întrebat cineva, câți copii mai sunt prin satele și orasele Moldovei, în căruț? Copii care ar putea fi genii dar pe care societatea îi ignoră? Fără ajutor nu te poți descurca în Moldova și cine spune altfel, ori se rușinează ori minte. Ai două opțiuni: ori ceri ajutorul trecătorilor de pe stradă, care uneori au timp, uneori nu, sau iei pe cineva cu tine. Autobuzele sunt de nefolosit, neadaptate, microbuzele sunt supra aglomerate, mai rămân taxiurile care te pun să plătești 25 lei în plus, pentru căruț. Dacă ai o pensie de 50 de USD, cum să mai ieși din casă? Nu poți ajunge la un teatru, nici măcar la judecatorii, fără să te lovești de scari fără rampe! Populația nu e interesată de subiectul ăsta, deoarece mulți dintre ei cred, din păcate, că locul bolnavilor e fie la spital, fie la azil.

 

Ai avut cazuri când nu ai avut acces la informație sau instituții din cauza că ele nu erau adaptate persoanelor cu dizabilități?

 

Atunci când funcționari vorbesc cu o persoană cu dizabilități fizice, au impresia că ei nu vor să înțeleagă anumite chestii. Am avut mari probleme cu astfel de funcționari care uită de ce se află în posturi. În loc să ajute persoanele, le pun piedici. Anul trecut am avut probleme cu asistenta socială din com. Ciorescu, suburbia Chișinăului, unde am domiciliul. A refuzat să îmi ofere ajutorul de încălzire, pe motiv că locuiam într-o casă prea luxoasă.

 

 Cum crezi, societatea noastră mai are tendințe de a discrimina?

Oamenii discriminează datorită mentalității sovietice. Nu ești bun de munca fizică, nu exiști, însă și faptul că nu au ocazia să ne vadă prea des, în societate, îi fac pe oameni să se teamă oarecum de noi. Întodeauna te temi de ce nu cunoști. Persoanele cu dizabilități sunt utile societății!

Care este dorința ta din anul 2014?

 

În anul 2014 îmi doresc să găsesc o domnișoară care să îmi fie alături pentru a mă ajuta în unele momente. Caut seriozitate și sinceritate, prietenie și căldură. Nu va avea multe responsabilități. Voi avea nevoie ca să mă însoțească și peste hotare. Nu sunt sigură dacă voi avea acest noroc. Am absolvit Dreptul la USM cu rezultate remarcabile. Sunt jurist însă nu pot practica această meserie din lipsa accesului în instanțe.

 

Ce alte pasiuni mai ai?

 

Îmi  place să scriu poezii,realizez tablouri șicreez bijuterii hand made. Am avut 7 expozii personale, la organizații de prestigiu ca: ,O.S.C.E. Alianța Franceză, ambasade ale țărilor occidentale din Chișinău. Tablourile mele sunt expuse în țări precum: Italia, Franța, Austria, Spania și Marea Britanie. Multe sunt donate de mine către instituții culturale de acolo, pentru că în Moldova nu am găsit un spațiu unde ele să poată sta nelimitat, să fie în siguranță și vizibile.

La final, vreau să transmit tuturor persoanelor cu dizabilități din RM, să nu le fie rușine de ei, să nu permită nimănui să îi considere inutili sau o povară. Vreau să fie mai uniți, să își recunoască problemele și să le strige fără rușine. Doar uniți  vom fi vizibili!

Iuliana Mămăligă

 

 

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!
Publicat de Iuliana Mămăligă la Joi, 08 august 2013, 0 comentarii
Avem tineri activi şi frumoşi care demonstrează că ei tot au un aport la schimbarea societăţii. Pentru cei care nu cred în vorbele scrise anterior, vreau să vă demonstrez că vă înşelaţi. V-o prezint pe Daniela David, cea care la vârsta ei a reuşit să realizeze nişte lucruri uimitoare şi totul datorită voluntariatului şi implicării civice. Proaspătă absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM, Daniela în continuare se ocupă de o serie de activităţi menite să demonstreze că tinerii au glas în societate.

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Şcoala de Vară „Participarea tinerilor”, FEE Forumul Tinerilor din regiunea Centru
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready