INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
Natalia Munteanu, între blog şi voluntariat
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.

Prima experienţă de voluntar a fost în anul 2010 în cadrul unei Asociaţii Ortodoxe din Sibiu, România (www.aoln.ro). Iniţial eram organizatoarea grupului de tineri din Moldova care doreau s-ă participe în cadrul unui Forum Ecumenic Internaţional în jud. Braşov, dar, ulterior, cu susţinearea celor de acolo, am reuşit să organizăm şi în ţara noastră un forum similar.

Mai târziu, din vara anului 2011 până în decembrie 2012 am fost voluntar la A.O. "Filocalia". Aici lucram cu copii din familii social-vulnerabile şi bătrâni, organizam Târguri de creaţie, unde comercializam felicitări hand-made, picturi, sculpturi în lemn, compoziţii etc. 

 

Voluntariatul este o cale sigură de dezvoltare personală, este o experienţă unică de lucru în echipă, spiritul de echipă fiind la el "acasă". Este o muncă prin care cunoşti oameni interesanţi şi de la care furi cunoştinţe şi abilităţi de muncă. Prin munca voluntară îţi creşti încrederea în tine, capeţi curaj de a spune ce gândeşti.

Voluntariatul în religia creştină-ortodoxă este considerată o faptă creştină, deoarece munca voluntară este instrumentul prin care se poate face milostenie. A vizita pe cei din spitale, pe cei din închisori, pe bătrânii singuratici, a dărui din timpul liber celor ce au nevoie de tine, sunt toate gesturi de milostenie.

 Voluntariatul, a început să fie tot mai vizibil în ultimii patru ani, ceea ce animă tinerii să fie mai activi şi să se implice în societate. Am observat că este o tendinţă tot mai mare din partea tinerelor de a se implica în voluntariat. Aleg să facă voluntariat cultural, prin înfrumuseţarea unor locuri din localitatea de unde provin, desfăşoară şi organizează proiecte care vin în susţinerea modului de viaţă sănătos, a mediului ambiant şi protecţia animalelor,  a jurnalismului de calitate sau alte acţiuni civice. Se pare că tinerii şi-au dat seama că dacă vor să trăiască într-o societate mai bună trebuie să fie acolo în primul rând.

 Am ajuns să mă implic activ civic, nu doar din motivul că am nişte acţiunice pot fi implimentate doar în timpul liber,  dar este ca un serviciu permanent la care sunt remunerată cu experienţă, lucruri noi şi socializare cu oameni interesanţi. Recent am început să lucrez cu un grup de bloggeri pentru a promova şi informa societatea cu privire la implementarea legii "2%". Desfăşor activităţi de social media pentru organizaţii comerciale, scriu pe blogul personal. 

 

E super să faci voluntariat pentru că:

- Întâlneşti oameni cu aceleaşi valori şi aşteptări.

- Îţi învingi timiditatea şi prinzi încrederea în forţele tale.

- Voluntariatul te ajută să te dezvolţi şi profesional, cunoscând oameni cu care ulterior vei colabora şi în alte domenii.

- Odată cu adopotarea legii voluntariatului, a devenit o posibilitate pentru studenţi să obţină stagiu de muncă.

Munca voluntară e liberă, nimeni nu-ţi impune nimic să faci dacă nu vrei sau nu primeşti plăcere de la ceea ce faci. Tinerii pot alege să facă doar ceea ce le place şi cred că-i ajută să se dezvolte, să devină mai deschişi şi activi.

 

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!
Publicat de Iuliana Mămăligă la Joi, 08 august 2013, 0 comentarii
Avem tineri activi şi frumoşi care demonstrează că ei tot au un aport la schimbarea societăţii. Pentru cei care nu cred în vorbele scrise anterior, vreau să vă demonstrez că vă înşelaţi. V-o prezint pe Daniela David, cea care la vârsta ei a reuşit să realizeze nişte lucruri uimitoare şi totul datorită voluntariatului şi implicării civice. Proaspătă absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM, Daniela în continuare se ocupă de o serie de activităţi menite să demonstreze că tinerii au glas în societate.

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Forumul Tinerilor din regiunea Sud a țării. Forumul Tinerilor din regiunea Centru Forumul Tinerilor din regiunea Centru
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready