INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
Ana Îndoitu: Voluntariatul face parte din ADN-ul meu
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

  Nu pot să afirm cu vehemenţă că deja ştiu foarte bine ce înseamnă a fi tînăr, darămite, a fi tînăr activ. După mine, capacitatea unui tînăr de a “creşte” frumos, învăţînd continuu, de a se dedica, de a crea şi de a se bucura cumva de ceea  ce  face şi  cine este, reprezintă cu adevărat  acţiunile  unui tînăr activ. Dar, iarăşi, sunt relativă, pentru că, în acelaşi  timp, cred că (virgulă) calificativul “activ” este unul ce trădează valoarea  tinereţii ca entitate. Dincolo de prejudecăţi, fiecare tînăr este activ  cumva, fie la şcoală, fie la sala de sport, fie într-un  ONG, fie în cluburile de noapte. De asta nu pot să afirm ostentativ că  “tînăr activ” înseamnă neapărat activism civic. În societatea noastră această definiţie  variază în funcţie de valori.

    Aflîndu-mă in crescendo, în şcoală  nu îmi erau suficiente doar orele de clasă,  vroiam ceva extra. Astfel am aderat la Consiliul de Elevi – cuibuşorul celor mai creativi şi curajoşi elevi din şcoală. Cred că pot defini această perioadă drept iniţiere în domeniul voluntariatului -  aveam 13 ani. Îmi plăcea ceea ce făceam şi, dorind  să fac şi mai mult, în 2007 am devenit educator de la egal la egal în cadrul proiectului Centrului de Resurse pentru Tineri “Tinerii pentru prevenirea HIV/SIDA”. De aici am evoluat treptat la voluntar în cadrul Crucii Roşii Anenii Noi, apoi la reporter local al ziarului republican pentru copii “Tribuna Copiilor”. Deja în  timpul anilor de liceu am fost preşedintele Consiliului de Elevi, am devenit  membră a organizaţiei “ASTRA -Anenii Noi” , voluntară în cadrul organizaţiei ADVIT- Moldova şi GLOW/TOBE Moldova.  Am reuşit pe lîngă acestea să particip în proiecte de  instruire pentru tineri ca  UpGreat ( ediţia a V-a), Şcoala europeană de vară (ediţia a III-a), Stagiul  de formare „ Tinerii Jurnalişti informează despre HIV/SIDA”(Y-PEER Moldova),” proiecte  care m-au format. În 2012 am fost coordonator local “Hai Moldova”, apoi al comunităţii de absolvenţi ai programului FLEX, în contextul căreia am organizat în Anenii Noi flash-moburi, acte de caritate, trainguri, etc. Tot din acelaşi  an fac parte din redacţia ziarului “Adevărul de Anenii Noi” şi  am activat şi în calitate de preşedinte al Consiliului Raional de Elevi din Anenii Noi.
Voluntariatul face parte din ADN-ul meu, pentru că acţiunile iniţiate de mine au avut un impact nu doar asupra comunităţii, ci şi asupra propriei mele creşteri. Aşa mi-am construit o viziune, o reţea de networking şi o experienţă opulentă.

   Din păcate  am avut dintotdeauna senzaţia  că  există o anumită genă  recesivă în societatea noastră, cea care se regăseşte doar  în  constituţia tinerilor activi civic. De ce zic aşa? Pentru că tinerii sunt diferiţi, ca viziune, experienţă şi educaţie. Iată de ce, atunci cînd aceştia ajung să se întrebe “Ce-aş avea eu din asta?”, activismul civic rămîne a fi încă un subiect ambiguu. Din experienţă, am ajuns la propria-mi concluzie: datorită vicisitudinilor la care am fost supuşi, suntem  astăzi un popor egoist. Tranziţia şi  instabilitatea ne-au făcut să  definim alte valori decît omenia, onestitatea şi  dărnicia. Iată de ce forţa celor activi, nu doar tineri, trebuie mobilizată şi direcţionată spre schimbarea celor mai pasivi. Pînă la urmă, Moldova e o ţară încă atît de tînără. Puterea e doar prin noi înşine!

    Un proiect deosebit pentru mine a fost programul LeaderSHE (ediţia a II-a), acolo unde mai bine de 9 luni, ca în burtica unei mămici, am renăscut mai fermă, mai informată şi mai puternică. Această familie de oameni frumoşi la chip, raţiune şi suflet ne-au dăruit nouă, participantelor, cel mai favorabil mediu de învăţare  şi motivare. Dincolo de trainingurile profesioniste ( cu traineri geniali), întîlnirile cu Ambasadoarele LeaderSHE – adevărate  doamne de succes, experienţa  incredibilă cu mentorii nostri, experienţa LeaderSHE  este extrem de valoroasă pentru mine doar pentru tot ce-am simţit, ca reprezentantă a sexului frumos – încredere, determinare şi curaj. Sunt o norocoasă şi cu cea mai mare dragoste  voi promova în tot ceea ce fac valorile culese aici. Un mulţumesc gigantic echipei proiectului pentru efortul şi dedicaţia depusă în procesul de “creştere” frumoasă a mea şi a celor 50 de colege .

  În cadrul LeaderSHE,  în primavara acestui an am lansat proiectul “Şcoala de lideri locali “Viitorul”, proiect implimentat cu suportul unui grant din partea Corpului Păcii din Moldova şi a contribuţiei Consiliului Raional Anenii Noi. Ce-am făcut? Am selectat 25 de tineri cu vîrsta cuprinsă între 15- 18 ani din Anenii Noi şi timp de 2 luni am “plămădit” aluatul de pîine, adică am instruit, motivat şi susţinut în implimentarea proiectelor comunitare toţi aceşti tineri. Proiectul a influenţat considerabil comunitatea din Anenii Noi, odată ce 3 subproiecte au fost implimentate ( “Hai Ţînţăreni!” –acţiune ecologică, “Clubul Oratorilor Anenii Noi”, “Hai să fim mai buni!”- proiect caritabil) şi încă 6 sunt în proces de lucru. Am constat cu bucurie că tinerii simt nevoia de implicare, asimilează cu energie toate informaţiile noi şi  găsesc curajul să pună în practică ideile survenite. Acum cu încredere pot afirma că tinerii din Anenii Noi vor şi construiesc un viitor mai bun la ei acasă.

      Experienţele mele internaţionale au luat start  în 2009, atunci cînd  împreună cu un grup de tineri activi din Anenii Noi am mers în Republica Cehă, pentru a efectua o vizită de schimb cu un centru de tineret din Praga. Am fost fascinată de lumea de acolo şi mi-am zis chiar de pe atunci că avem multe de învăţat de la ei, începînd de la atitudine, continuînd cu accentul pe activităţile de tineret şi terminînd cu nivelul  modului de trai.

    Datorită  programului FLEX  al Consiliilor Americane, în 2010 am trecut Atlanticul şi m-am stabilit pentru un an  în  statul Oregon, SUA.  Aici am  făcut o clasă de liceu, am trăit într-o familie americană şi , cel mai important, aici mi-am dezvoltat o predilecţie faţă de  voluntariat. “Visul American” a fost unul veritabil pentru mine!  Am avut norocul unei familii gazde minunate, care,din noroc sau din coincidenţă,  împărtăşea o atitudine  foarte  pozitivă faţă de voluntariat, acompaniindu-mă în fiecare weekend în activităţile mele de voluntariat. Am sădit pomi, am pictat feţe de copii, am oferit mîncare  săracilor, am devenit prietena unei bătrîne de 93 de ani pe care o ajutam saptămînal  şi asta în afara şcolii, unde mai aveam şi ore şi  făceam parte din Consiliul de Elevi. Nivelul activismului meu din State a devenit cronic atunci cînd am revenit pe meleagurile natale, pentru că acest ritm mi-a descoperit personalitatea  şi valorile.
Ceea ce nu am izbutit să aduc acasă totuşi a fost atitudinea serioasă a societăţii  faţă de voluntariat, aflată la cotă absolută în SUA. Eu îmi păstrez totuşi optimismul, pentru că ştiu la sigur că “buturuga mică răstoarnă carul mare”.
      Cu toate că voluntariatul pare a fi încă un anacronism  pentru societatea din Moldova, eu continui să cred în ceea ce  consider a fi esenţial pentru orice tînăr, şi anume : “Fă ceea ce poţi mai bine şi să  nu îţi pese de restul!”. 

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Joi, 08 august 2013, 0 comentarii
Avem tineri activi şi frumoşi care demonstrează că ei tot au un aport la schimbarea societăţii. Pentru cei care nu cred în vorbele scrise anterior, vreau să vă demonstrez că vă înşelaţi. V-o prezint pe Daniela David, cea care la vârsta ei a reuşit să realizeze nişte lucruri uimitoare şi totul datorită voluntariatului şi implicării civice. Proaspătă absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM, Daniela în continuare se ocupă de o serie de activităţi menite să demonstreze că tinerii au glas în societate.

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Micul Paradis
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready