INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
Voluntariatul înseamnă pentru mine un job al sufletului
Publicat de Iuliana Mămăligă la Joi, 08 august 2013
Avem tineri activi şi frumoşi care demonstrează că ei tot au un aport la schimbarea societăţii. Pentru cei care nu cred în vorbele scrise anterior, vreau să vă demonstrez că vă înşelaţi. V-o prezint pe Daniela David, cea care la vârsta ei a reuşit să realizeze nişte lucruri uimitoare şi totul datorită voluntariatului şi implicării civice. Proaspătă absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM, Daniela în continuare se ocupă de o serie de activităţi menite să demonstreze că tinerii au glas în societate.

 Tânăr activ înseamnă efortul de a face uz între libertate şi maturitate. Este o muncă în care te regăseşti începând cu ziua în care te îndrăgosteşti de tine însuţi. Eu m-am îndrăgostit de mine la 20 de ani. De atunci, am înţeles că nu trebuie să mă opresc în loc. Niciodată.

Voluntariatul înseamnă pentru mine un job al sufletului, care, deseori, mi-a oferi mai multe oportunităţi decât însuşi sistemul educaţional. Este o practică de care nu te poţi sătura şi de la care nu aştepţi decât satisfacţie morală. Am început să-l practic în anii de Gimnaziu, în cadrul Consiliului Local al Copiilor şi al Tinerilor. A urmat „Tinerii Schimbă Lumea”, apoi LeaderSHE, apoi SPFM. În prezent, fac voluntariat în localitatea mea. Am elaborat un proiect de dezvoltare a Bibliotecii Publice, iar în scurt timp voi lansa blogul de turism al satului meu (Temeleuţi, r-nul Călăraşi). Din toamna viitoare, voi colabora şi cu „Hospice Angelus”. De asemenea voluntar, îmi propun să contribui cumva la identificarea tratamentelor pentru bolnavii cu cancer din RM.
După mine, e nobil să te dedici unei cauze şi, mai ales, oamenilor, pentru că rezultatele se întorc în timp. Cu cât te dărui, cu atât te ai, te regăseşti.
Consider că toate brandurile personale au început prin a fi voluntari.
 

Din punctul meu de vedere, avem un activism civic parţial. Asta deoarece mulţi tineri se angajează să lupte pentru o cauză numai pentru că aşteaptă anumite beneficii din activitatea pe care o practică. Totuşi, după cum am mai spus, adevăratele capacităţi profesionale şi personale se obţin nu din compomisuri, ci din dedicaţie şi devotament. Pe de altă parte, avem tineri care se autodepăşesc în fiecare zi şi pentru care Moldova oferă prea puţine oportunităţi de promovare. Miracolul este  că  tinerii aceştia rămân în Moldova sau se întorc după ce-şi fac studiile în străinătate. E îmbucurător şi faptul că se lansează tot mai multe proiecte sociale care antrenează tinerii şi le valorifică potenţialul la maxim posibil. Sunt sigură că avem şanse de reuşită cu o asemenea perspectivă.


În timp ce am trăit experienţa LeaderSHE şi mai trăiesc experienţa INSPIR-O, spun cu toata sinceritatea că sunt nişte proiecte splendide.
LeaderSHE (I-st edition) a fost pentru mine modelul unei Echipe. Şi nu datorită întâmplării, ci a oamenilor extraordinari alături de care am lucrat. Eu am contribuit la promovarea acestui proiect prin tehnici de PR şi pot spune că anume aici am deprins ce înseamnă adevarata practică în domeniul ştiinţelor comunicării. Mulţumesc special Nighinei Azizov şi Olgăi Melniciuc, care m-au ajutat să cresc până la nivelul la care am devenit mândră de mine. LeaderSHE este o mândrie a tuturor participantelor şi a echipei alături de care am lucrat. Asta, pentru că toata lumea asta minunată s-a antrenat în proiect sincer şi proactiv.

INSPIR-O! este familia în care mai sunt şi acum. O spun din inimă. Este o familie de mentori şi mentees puternice, care se promovează reciproc şi care se dăruie reciproc şi continuu. INSPIR-O mi-a oferit la fel de multe experienţe frumoase, care nu ar fi fost posibile dacă nu existau oamenii, alături de care continuu să mă dezvolt. Am un mentor de nota zece şi asta vorbeşte despre cât de mult înseamna pentru mine a prelua măcar puţin din talentul şi modelele oferite de acesta. Şi de această dată, mulţumesc special Rodicăi Verbeniuc, Olgăi Melniciuc şi tuturor trainerilor şi colegelor mele, pentru networking-ul pe care am reuşit să mi-l creez şi pentru toate momentele de suflet pe care le-am trăit împreună. Sunt o inspirată. Fetelor, va ador! :)


În 2012, LeaderSHE mi-a oferit experienţa unică de a merge, alături de echipa mea, într-o călătorie de studiu în Belgia, unde, timp de 3 zile am avut fericita ocazie să vizitez Parlamentul European cu sediul la Bruxelles şi să savurez pentru prima oară mirosul aerului european, care m-a cucerit. Pe drumul înspre Belgia, am facut popas la Bucureşti, unde am vizitat frumosul Palat Cotroceni.

Bruxelles m-a inspirat să mă întorc la el. Am rămas fascinată de cultura belgienilor. Mulţumesc Elenei Băsescu şi Nighinei Azizov pentru toate senzaţiile plăcute pe care le-am trăit.

În primăvara acestui an, şansele m-au favorizat din nou. Datorită unui operator de telefonie mobilă,  am câştigat o călătorie la Eurovision, la toate 3 concerte şi am rămas fascinată din nou. În circa 7 zile, am reuşit să vizitez Turcia, Suedia şi Danemarca. M-am îndragostit de călătorie. Mulţumesc echipei de oameni minunaţi, alături de care am călătorit, familiei mele şi Domnului, că mă fac în continuare să cred că visele se realizează dacă munceşti suficient de mult şi dacă  tu crezi în bine.

 

 

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready