INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
„...am învăţat să dau prioritate oamenilor.” Interviu cu Iurie Arian, coordonator de tineri SPFM
Publicat de MM la Vineri, 06 aprilie 2012
Enigmatic, carismatic, activ şi atent la detalii, dar în acelaşi timp foarte prietenos, plin de umor şi pozitivism, aşa aş putea să-l descriu pe Iurie Arian, Reprezentantul Tinerilor în Comitetul Executiv al Federaţiei Internaţionale de Planificare a Familiei Regiunea Europeană (IPPF EN) şi Coordonator de tineri al Societăţii de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM), şi-a început activitatea de voluntariat în noiembrie 2005, în calitate de Educator de la Egal la Egal al reţelei Y-peer Moldova devenind concomitent şi voluntar SPFM.

Datorită implicării sale active şi cu dăruire, în anul 2007 este decernat cu diplomă pentru cel mai activ voluntar SPFM al anului. În anul 2008 este oficial desemnat ca Trainer în Sănătatea şi Drepturile Sexual-Reproductive (SDSR) şi este delegat în cadrul Consiliului de Coordonare a Activităţilor Tinerilor SPFM responsabil de activităţile de intruire şi informare în domeniul SDSR. Din 2009 este responsabil în cadrul organizaţiei de recrutarea şi instruire a tinerilor voluntari. În anul 2011, la cei 5 ani de implicare în cadrul proiectului SPFM: „Campanie de Informare, Educare, Comunicare în rîndul tinerilor bărbaţi din unităţile militare din RM”, este decernat cu Diplomă de Onoare din partea Șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale pentru contribuția adusă în informarea tinerilor militari din cadrul Armatei Naționale în domeniul Sănătăţii şi Drepturilor Sexual-Reproductive. Datorită experienţei acumulate pe parcurusul activităţii sale în calitate de voluntar SPFM, în februarie 2011 este delegat din partea Reţelei Europene YSAFE (Youth Sexual Awareness for Europe) să reprezinte interesele tinerilor din cele 41 de organizaţii membre IPPF EN din Europa si Asia Centrala. Din anul 2012 este angajat în calitate de coordonator de tineri în cadrul Societăţii de Planificare a Familiei din Moldova. Cu toate acestea, pe lîngă activizmul sau civic, activitatea curriculară a lui Iurie nu a rămas în urmă fiind apreciat în anul 2008 cu Bursa Preşedintelui Republicii Moldova şi inmatriculat automat la Universitatea de Stat de Medicină si Farmacie „Nicolae Testimiţanu” datorită numeroaselor sale rezultate obţinute în cadrul olimpiadelor naţionale şi internaţionale pe parcursul celor 3 ani de liceu.

Care au fost premisele care au determinat venirea ta in lumea voluntariatului?

Nici unu. N-am ştiut unde vin şi ce urmează să fac, mi s-a propus să particip la un training şi am acceptat. Pe atunci, clasa a 10-a la liceu,  plecarea la acel training a fost prima mea ieşire din oraş, ceva nou şi care mi se păruse foarte special de ceea ce facusem anterior. Dar mi-a plăcut şi am considerat că pot să o fac şi mai departe. Ulterior, nicioadată nu m-am întrebat ce anume mă determină sa fac volutariat, am făcut ca o necesitate similară universităţii sau liceului, şi gata.

 

Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?

Niciodată nu am fost de acord cu interpretarea voluntariatului ca ceva ce poate fi făcut atunci cînd nu ai ce face altceva, adică în timpul liber. E absurd că aşa probleme şi necesităţti ale societăţii care necesită o strigentă abordare şi de care în unele cazuri depinde viaţa, sănătatea şi poate chiar viitorul unor oameni, sunt aminate sau rămîn a fi nesoluţionate la timp din cauza abordării opţionale a datorii de voluntar. Spun aşa pentru că în aceşti 7 ani de voluntariat am învăţat că a fi voluntar înseamnă a fi cineva în mîinele căruia stă puterea de a schimba ceva, cineva care întelege că societatea are nevoie de el şi care nu absolutizează necesităţile personale dar ştie să prioritizeze din lista propriilor valori şi ale societăţii luate la un loc. Deci vreau să spun, că voluntariatul trebuie perceput ca fiind la fel de important ca şi toate celelate activităţi pe care fiecare le consideră importante pentru sine, şi n-ar trebuie să difere responsabilitatea cu care le faci pe una sau alta.

 

De ce faci volutariat şi la ce trebuie să renunţi pentru a face voluntariat?

Pentru mine a face voluntariat nu este ceva prin care aş încerca să-mi cuprind timpul liber, pentru că nu am timp liber. Fac voluntariat deoarece ştiu că ceea ce fac este corect, şi ştiu că celora cărora le dedic acest timp le va fi poate mai uşor pe viitor sau poate vor fi un pic mai fericiţi şi cu siguranţa mai informaţi şi mai pregătiţi pentru ceea ce îi aşteaptă. Fac voluntariat pentru că ceea ce dau e mult  mai frumos şi placut decît ar fi în caz că n-aş faceo. Uneori nu mă costa absolut nimic să fac o oră de informare, un seminar sau un training, poate doar puţină energie pe care o pot suplini cu uşurinţă, deci nimic nu mă impedică să o fac şi de aceea o fac. Alteori îmi cere să renunţ la ceva, poate o zi de weekend, poate weekend-ul întreg, poate cîteva ore de pauză între 2 seminare, poate un seminar care ulterior trebuie să-l recuperez dupa ore, poate cîteva seminare, poate o noapte în care îmi pregătesc prezentarea sau agenda unei sesiuni informative, nuştiu, este lungă lista aşa ziselor „jertve”, cert este faptul că nu am renunţat niciodată şi nu am spus Nu la necesitatea informării unui tînăr sau grup de tineri, am făcut sa fie bine – am învăţat să recuperez, am învăţat să dau prioritate oamenilor.


Ce reprezinta SPFM pentru tine?

SPFM este locul unde am gustat din „fructul voluntariatului”, locul unde mi-am făcut prieteni şi colegi, locul unde am trăit momente şi grele şi frumoase în acelaşi timp, locul unde am crescut şi am acumulat „cei 7 ani de experienţă în cadrul voluntariatului  la SPFM”. Aici mi-am realizat scopurile şi mi-am dezvoltat o parte a personalităţii pe care la moment o prezint. Aici am cunoscut oameni care m-au ajutat şi m-au susţinut foarte mult, care m-au învăţat, oameni care şi-au adus un aport enorm în formarea continua de care am avut parte pe parcursul acestor ani. Pentru mine  SPFM înseamnă – Doamna Elena Sajina (Directorul executiv al SPFM), Viorica Gherman (Coordonator de programe SPFM), Iulia Carpenco (Asistent Administrativ SPFM) Liviu Bulicanu (Membru Consiliului Administartiv SPFM, actual membru al Comitetul de Conducere a Retelei YSAFE), Domnul Sergiu Gladun (Obstretician-ginecolog, Membru Consiliului Administrativ SPFM), Doamna Svetlana Moroz (Obstretician-ginecolog, Membru Consiliului Administrativ SPFM), Doamna Maria Dunas(Obstretician-ginecolog, Membru Consiliului Administrativ SPFM), Irina Druţă, Mircea Mitrofan, Igor Canţer, Vova Cevicelov... SPFM nu este altceva decît oameni care şi-au dedicat nu doar timpul lor dar şi o părticică din viaţa pentru realizarea misiunii şi menţinerii valorilor organizaţiei.

 

În viziunea ta, care este atitudinea tinerilor vis-a-vis de educația sexuală, în ansamblu?

Din experienţa mea, pot afirma cu certitudine că nu este tînăr care sa nu fie interesat de educaţia sexuală. Toţi au anumite necesităţi de informaţie la acest capitol, iar dacă işi va satisface sau nu aceste necesităţi, depinde de modul în care îi vei oferi aceasta posibilitate. Desigur nu toţi o recunosc ca necesitate, dar cu siguranţa cu toţii se conving de asta, fie pe parcursul seminarului meu, fie ulterior în viaţa.

 

Din 2011 ai inceput să faci voluntariat şi în afara ţării, spune care este programul tău de activitate în cadrul Comitetului Executiv al IPPF EN şi ce te motiveaza să fii parte al acestui comitet?

Acest comitet este o structură de decizie în cadrul IPPF din Regiunea Europeana şi Asia Centrala, fiind format din 9 membri care se întîlnesc în şedinţa de trei ori pe an la Bruxelles şi iau anumite decizii ce ţine de aprobarea bugetului, planului de acţiuni, programului anual pe regiune, etc. La fel comitetul îşi are şi un rol de organ consultativ pentru Oficiul Regional. Sigur, pe lîngă şedinţele programate există şi o permanentă comunicare prin email şi skype care uneori poate fi extrem de intensivă. În apropirea şedinţelor, pe pagina web a comitetului sunt încărcate zeci de documente care necesită a fi citite ceea ce implică un volum destul de mare de timp şi efort. Pe lîngă acestea, chiar aş zice – pe lîngă acestea „amanunte”, am posibilitatea de a activa şi comunica cu nişte persoane excepţionale prin inteligenţă şi organizarea lor, prin autoritatea lor pe care o au în ţară de unde vin şi prin aportul enorm care fiecare şi la adus în realizarea scopurilor comune ce ne întrunesc. Posibilitatea de a învăţa de la ei mă motivează cel mai mult, desigur nici călătoriile şi nivelul la care se fac aceste şedinţe nu sunt mai puţin motivate, dar oricum, ele doar completează atmosfera în care are loc acest schimb de experienţă.

 

Care ar fi mesajul pe care ai dori sa-l transmiţi acelor tineri voluntari sau viitorii voluntari?

Nuştiu cum în alte domenii, dar aici afirmaţia „pofta vine mîncînd” işi are cea mai buna întrebuinţare. Sunt convins ca de pe urma voluntariatului fiecare îşi va găsi acel benificiu moral sau poate social care îl va motiva să continue să o facă şi mai departe. Totul depinde cît de bine va puteţi gestiona timpul şi modul în care va prioritizaţi scopurile în viaţa. Cu cît mai puţin veţi cauta sa fiţi motivaţi în activitatea voastră de voluntari şi cu cît mai dedicaţi veti fi în ceea ce faceţi, cu atît mai multumiţi veţi fi de voi înşivă, iar recunoaşterea muncii voastre ca voluntari nu se va lăsa aşteptată.

 

Interviu realizat de Mircea Mitrofan,

                                                                           departamentul Media SPFM

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Tabăra ”Plus Armonie” din orașul Ungheni. Vicepreşedinta Parlamentului la Hogineşti
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready