INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
E o carte în care am încercat să găsesc Ora H pentru a începe
Publicat de Victoria Borodin la Sâmbătă, 24 martie 2012
Acesta-i este graiul, este modalitatea de a da frâu liber sufletului, în libertate și rebeliune el vorbește mai sufletește, mai altfel.
Pentru ea poezia este căsătorită cu idealul. La doar cei 18 ani a reușit să demonstreze că omul talentat e mereu apreciat și răsplătit.
Vorbim de Victoria Mărgineanu, tânăra scritoare, studentă a Universității de Stat din Chișinău, facultatea Jurnlism și Științe ale Comunicării care a reușit pe o notă pozitivă, dar și maximă să scoată de sub tipar cartea Ora H.

 

Ai putea să ne spui în câteva cuvinte, cine este de fapt Victoria Mărgineanu?

Încă n-am aflat, dar tind să o descopăr zi de zi. S-a născut în satul Costeşti, raionul Ialoveni. E studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM. Simte, gândeşte şi mai face lucruri utile sau cel puţin, inspirate.

Preferi să fii numită Victoria Mărgineanu sau Victoria Bortă, și de ce anume acest nume, te caracterizează mai larg?

Victoria Mărgineanu m-a botezat literatura, Victoria Borta sunt un acte. Primul e mai aproape de mărginirile şi nemărginirile creaţiei.

Presupun că poezia și-a făcut viața ei, acum are o mai mare putere, dar cum a început Ea să fie parte din tine?

Poezia, în general are viaţa ei. E o puştoaică mai mult sau mai puţin matură care creşte odată cu noi, sau invers. Noi am crescut împreună, mai întâi cu încercări eşuate, cu elemente prozodice bine fixate, apoi am lăsat-o liberă (vers alb). Eu cred că face parte din mine. O trezesc noaptea şi îi spun ce visez, facem schimb de idei şi atunci când îmi permite le înşir pe foaie, pentru voi.

Îți mai amintești care a fost prima frământare de cuvinte ca mai apoi să faci din acel aluat poezia?

Prima frământare de cuvinte e de obicei atunci când descoperi că reuşeşti să găseşti rime potrivite şi începi să creezi o pastă omogenă, apoi înţelegi că esenţele sunt mai importante şi dacă aluatul e maleabil continui.

De curând ai avut lansare de carte, este vorba de „Ora H”, ce prezintă în sine aceast rezultat care am avut norocul și onoarea de al citi și eu?

 Această carte e rezultatul Concursului de Creaţie Literară "Iulia Hasdeu", colecţia "Debut Sideral". Ea prezintă gândurile poeziei din mine care a găsit "Ora H" şi a decis să se arate. Sper că ai descoperit-o şi tu!

De ce anume Ora H, semnifică ceva pentru tine?

"Ora H" pentru că atunci când am cunoscut această noţiune (pe la 12 ani) mi-am zis "E un titlu bun de carte", iar acum când aveam manuscrisul aproape finisat aveam nevoie de acel titlu (bun). A fost de-ajuns să caut în sertarele amintirilor unde l-am depozitat cu grijă. Astfel, s-a născut şi un poem cu acelaşi titlu. E o semnificaţie aparte, marcantă chiar.

Ce tematici găsim în „Ora H” și care este mesajul acestei cărți?

Găsim iubire, poezie despre poezie, război, viaţa din jur. Fiecare cititor are posibilitatea să găsească diverse tematici. Am lăsat loc şi de interpretări... E o carte în care am încercat să găsesc ora H pentru a începe. Totodată, transmit "un eu ce cunoaşte şi se autocunoaşte prin experienţa citit-scrisului", după cum afirmă criticul Lucia Ţurcanu.

Cunosc că colaborezi cu revista Clipa, revistă de cultură și creație literară a tinerei generații, cum poți califica fructualitatea colaborării respective?

Se califică singură, nu e modestă. De fapt, e o colaborare care m-a ajutat să descopăr scriitura, să evoluez, să am noi idei. Atelierele Clipei m-au instruit mult. M-au îmbrăcat în lecturi şi m-au îndemnat să exersez stiluri. Mai nou, m-a accesorizat cu artă, semnînd rubrica "Galeria Belles Artes". Clipa ştie că trebuie să o prinzi din zbor şi s-o laşi să fie "siderală".

Victoria, crezi că poezia este frumosul ce va salva lumea?

Nu mai cred în Super Man. Mai am de explorat până voi şti cine poate salva lumea. Poezia te poate salva personal.

Care este scriitorul central al preferințelor tale?

Nichita Stănescu.

Despre ce preferi să scrii mai frecvent și când muza este generoasă cu tine?

Scriu despre ce văd în jur, despre ce citesc, despre ce simt... Acum nu se mai poate vorbi de muză, s-a îmbrăcat topless şi a plecat în vacanţă... Acum se scrie mai mult prin lecturi, prin exersări, prin ateliere.

Astăzi tot mai mulți tineri nu citesc, cartea nu le mai este un prieten, cum crezi acesta ne face mai slabi și are tentă spre de gradare ca peronalitate?

"Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi", este o carte de convorbiri dintre Umberto Eco şi Jean-Claude Carrière. Este şi pentru cei care deja cred că au scăpat. Lipsa cărţii, într-adevăr e o adevărată degradare a personalităţii, mai ales când astăzi se spune că "a citi e mai sexy". A citi e o hrănire spirituală, o autoeducare. La ce-ţi foloseste shappingul şi machiajul strident dacă eşti pustiu pe dinlăuntru?

Ești tânără, la început de cale, ai bagajele pline cu dorințe, ambiții, planuri, ai putea să le împarți cu cititorii noștrii?

 Am într-adevăr bagajele pline, dar şi valizele pregătite pentru a descoperi cât de puţin alte ţinuturi. Nu obişnuiesc să fac planuri pe termen lung sper doar ca toate ideile mele să se materializeze. Mai caut şi mă (mai) caut. Am un joben din care sper că într-o zi voi scoate un iepure alb. Până atunci scriu, îmi pun întrebări, găsesc răspunsuri şi încerc mai mult decât să exist, adică să trăiesc.

Care ar fi mesajul tău pentru toți iubitorii de frumos, de poezie?

"Oamenii care au schimbat lumea sunt cei pe care lumea nu i-a putut schimba". Le doresc să-şi păstreze ideile, tendinţele, visurile. Să creadă în frumos şi în poezie, dar mai ales să poată salva lumea.

Îți mulțumesc mult pentru interviu!

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready