INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
Proiectul “Eu Pot - Noi Putem. Abilitarea Tinerilor din Mediul Rural”, implementat de către Asociația Obștească ”CERTITUDINE”, numără bobocii
Publicat de Graur Angela la Marţi, 11 octombrie 2011
Asociația Obștească Centrul de Informare și Susținere a Tinerilor Economiști ”CERTIDUDINE” din mun. Bălți, anunță intrarea în faza finală a proiectului ”Eu Pot – Noi Putem. Abilitarea Tinerilor din Mediul Rural” implementat în perioada Martie – Octombrie 2011, cu susținerea FHI360 în cadrul Programului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaționale (USAID) de Consolidare a Societății Civile din Moldova (MCSSP).

Asociația Obștească Centrul de Informare și Susținere a Tinerilor Economiști ”CERTIDUDINE” din mun. Bălți, anunță intrarea în faza finală a proiectului ”Eu Pot – Noi Putem. Abilitarea Tinerilor din Mediul Rural” implementat în perioada Martie – Octombrie 2011, cu susținerea FHI360 în cadrul Programului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaționale (USAID) de Consolidare a Societății Civile din Moldova (MCSSP).

În cadrul acestui proiect au fost instruiți peste 100 de tineri din localitățile Pîrliţa r-nul Fălești, Mărăndeni r-nul Fălești, Pelinia r-nul Drochia, Elizaveta mun. Bălți și Alexandreni r-nul Sîngerei prin intermediul unui program de training structurat în 4 module: ”Participarea Tinerilor la luarea deciziilor la nivel local. Dezvoltarea Parteneriatelor Publice-Private”, “Crearea şi Gestionarea unei organizatii Comunitare Active. Antreprenoriat Social”, “Elaborarea Propunerilor de Proiect. Management de Proiect” şi “Colectare de Fonduri”, având ca scop general abilitarea tinerilor din mediul rural cu aptitudini şi cunoştinţe în domeniul participării la dezvoltarea comunităţii.

În afară de componenta de instruire, în calitate de obiective Asociația Obștească ”CERTITUDINE” și-a propus familiarizarea tinerilor din mediul rural cu oportunităţile de finanţare pentru tineri, existente atât la nivel național cât şi la nivel internaţional, care pot fi valorificate de către tinerii din Moldova; conectarea tinerilor din grupurile ţintă la oportunităţi prin intermediul buletinelor electronice, alertelor de noutăţi şi alte resurse pe internet; crearea unei comunităţi virtuale pentru menţinerea legăturii dintre grupurile de tineri şi promovarea accesului la oportunităţi; susţinerea grupurilor ţintă în intenţia de a lansa organizaţii locale de tineret şi elaborarea propunerilor de proiect, precum şi transmiterea lor către finanţatori.

Proiectul a culminat cu implementarea a 5 inițiative locale planificate de către grupurile de beneficiari din fiecare localitate țintă pentru rezolvarea unor probleme la nivel de comunitate, oferindu-le posibilitatea beneficiarilor să pună în aplicare cunoștințele și abilitățile de participare comunitară dobândite în cadrul programului de instruire.

În localitatea Pîrlița r-nul Fălești a fost organizată o activitate de salubrizare în cadrul căreia au fost mobilizați mai mult de 50 de tineri, a fost pregătit spațiul pentru amplasarea unui teren de joacă pentru copii, iar în data de 20 septembrie a fost instalată prima caruselă pe acest teren. În ziua de 21 septembrie, de hramul satului a fost organizată o loterie cu colectare de fonduri, în cadrul căreia au fost colectați 995 MDL, Primăria din localitate s-a oferit să dubleze suma colectată pentru a instala un topogan pe terenul de joacă pentru copii.

În cadrul Școlii Profesionale din s. Alexandreni r-nul Sîngerei, de către grupul de inițiativă a fost efectuată reparația încăperii în care va fi amplasată o spălătorie pentru haine care va deservi c-ca 250 elevi care studiază în cadrul acestei școli. Reparația a fost efectuată cu forțele proprii ale elevilor care îmbrățișează meseriile de tencuitori, zugravi, lemnari, efortul lor fiind o contribuție valoroasă la realizarea acestui proiect. Mașina de spălat este procurată din resursele proiectului, iar aprovizionarea cu detergent, apă, electricitate va fi asigurată dintr-un fond creat la inițiativa tinerilor.

În s. Mărăndeni r-nul Fălești a fost organizată o activitate de salubrizare cu scopul de a face ordine în locurile publice din localitate și pentru a spori nivelul de conștientizare a importanței mediului ambiant pentru locuitorii satului. În cadrul acestui proiect, în locurile publice din localitate au fost instalate și vopsite 7 urne pentru deșeuri de către tinerii din localitate.

În s. Pelinia r-nul Drochia a fost organizat un concurs cu esee pe tema ”Transportul ecologic. Aleg să vin cu bicicleta la școală” în calitate de premii fiind oferite lacăte pentru biciclete, iar în curtea școlii fiind instalate 2 parcări pentru 10 biciclete fiecare, oferindu-le posibilitatea elevilor de a se deplasa cu bicicleta la școală.

În s. Elizaveta, mun. Bălți de către Primăria din localitate a fost dotată cu mobilier biblioteca publică din localitate, iar din resursele proiectului au fost procurate cărți pentru copii, contribuind la îmbogățirea fondului de carte pentru copii a bibliotecii publice din localitate.

În cadrul acestor inițiative locale, tinerii au avut posibilitatea să evalueze necesitățile comunității, să planifice, să comunice cu autoritățile locale și alți parteneri din comunitate, să mobilizeze resurse pentru realizarea inițiativei locale, ceea ce a avut un impact benefic atât asupra beneficiarilor direcți, cei indirecți cât și a comunității în sens larg. 

Toate aceste inițiative implementate de către tineri se încadrează în 3 mari categorii: sănătate, mediu ambiant și educație, care constituie prioritățile și valorile cheie promovate de către Asociația Obștească ”CERTITUDINE” pentru abilitarea tinerilor din mediul rural.

Sperăm ca acest exemplu să fie suficient de motivant și molipsitor, încât să încurajeze cât mai mulți tineri din Moldova să facă un gest nobil, participând la dezvoltarea comunităților locale, promovând spiritul de participare și solidaritate.

Acest proiect este posibil graţie ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului FHI360 Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, Guvernului SUA sau FHI360.

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Şcoala de Vară „Participarea tinerilor”, FEE Primăvara
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready