INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
Tinerii din Republica Moldova sunt fericiți că s-au născut în alte vremuri, titrează ”Adevărul”
Publicat de Tineri.md la Sâmbătă, 27 august 2011
După 20 de ani de la căderea imperiului sovietic, tinerii de astăzi încă mai confundă Ziua Independenţei cu Sărbătoarea Limbii Române, pe Gorbaciov cu Lenin sau URSS cu regiunea separatistă Transnistria. Cu toate acestea, perioada sovietică sună ca un vis urât pentru ei, trăit şi simţit de părinţii şi bunicii lor.

„Mama îmi povestea că în acele vremuri au fost închise şcoli şi biserici, nu li se permitea să călătorească", ne spune Lucia Bahnari, absolventă a Universităţii din Tiraspol, pe care am întâlnit-o într-o bibliotecă din Chişinău. Pentru ea, independenţă înseamnă libertate de opinie şi democraţie, caracteristici care, după părerea viitoarei profesoare, lipsesc Republicii Moldova.

Pe Ştefan Grigoriţă (21 de ani), student la USM, nu a fost nevoie să-l „tragem de limbă" ca să-şi împărtăşească gândurile. „Un stat independent este cel care îşi iubeşte în întregime ţara, care singur îşi decide soarta pe arena internaţională. Un stat independent este ca şi un om de succes, despre care lumea spune: aş vrea să fiu ca el", ne explică, dornic de discuţie, tânărul. Pasionat de istorie, Ştefan ne mărturiseşte că este interesat de URSS, care, în opinia lui, nu era altceva decât o „închisoare a popoarelor", formată prin forţă şi menţinută prin teroare.

Vor reformă în educaţie

Rugaţi să intre în pielea unui preşedinte, tinerii s-au plâns de ceea ce-i doare, împărtăşindu-şi aspiraţiile comune legate de sistemul de învăţământ sau de locuri de muncă. „Eu aş încuraja micul business pentru cei care nu moştenesc averi de la părinţi şi sunt nevoiţi să o ia de la zero. Aş face şi o mega-reformă în Educaţie, revizuind curricula în întregime", ne povesteşte entuziasmată Ecaterina Rojnevschi, masterandă la Academia de Studii Economice.

TTinerii n-au ezitat să-şi felicite ţara în care s-au născut, urându-i maturitate, cunoştinţe şi independenţă totală. „Are deja 20 de ani, a trecut de adolescenţă, e timpul să se maturizeze. Şi să fie iubită!", a exclamat Silvia Iurcu, comerciantă de detergenţi la un magazin din capitală.

sursa: Adevărul-Moldova

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Forumul Tinerilor din regiunea Centru
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready