INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te
Istorii de succes
O tânără de-o vârstă cu Republica Moldova, Ecaterina Anițoi, împărtășește trăsături comune cu țara în care s-a născut
Publicat de Tineri.md la Joi, 11 august 2011
Ecaterina Anițoi, o tânără de-o vârstă cu Republica Moldova, relevă, într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă, trăsături comune cu țara în care s-a născut.

Ecaterina Anițoi este o tânără de 20 de ani, născută la cinci zile după adoptarea declarației de independență a Republicii Moldova. Astăzi studiază științele politice la Universitatea de Stat de la Chișinău. Intervievată de corespondenta Europei Libere, Alla Ceapai, tânăra spune că nu s-a gândit vreodată până acum la această coincidență și nu a făcut paralele între viața unei țări și a unui om. Cu toate acestea, Ecaterina Anițoi are o părere documentată asupra beneficiilor și problemelor moștenite prin naștere de Republica Moldova.

Ecaterina Aniţoi: „Independenţa Republicii Moldova o asociez cu starea mea de libertate. Sunt la o vîrstă cînd acţionez aşa cum consider că e mai bine, vorbesc ceea ce gîndesc şi mereu sunt în căutarea rostului meu. Totodată îmi dau seama că paşii mei sunt încă mici, nehotărîţi şi indecişi. De fapt, ca şi Republica Moldova, care nu ştie încă spre ce direcţie să-şi orienteze viitorul.”
 
Europa liberă: Să înţeleg că percepi viitorul statului în limitele Est sau Vest?
 
Ecaterina Aniţoi: „Din povestirile bunelului, Republica Moldova a trecut printr-o perioadă foarte vulnerabilă, greutăţ,i neştiind care va fi viitorul. Atunci cînd m-am născut eu, din spusele bunelului, era pusă în discuţie problema: unde, încotro mergem, adică viitorul nostru este alături de România sau viitorul nostru se îndreaptă spre direcţiile Uniunii Sovietice? În 1990 era împărţită în cei care îşi doresc o viaţă mai bună alături de România şi cei care le convenea salam cu două ruble şi pîinea cu trei copeici. De fapt nici pînă astăzi nu este clar: ieşim de sub tutela Rusiei sau ne orientăm spre Uniunea Europeană? Da, locuim într-o ţară independentă, dar se pare că avem o independenţă declarată doar oficial, adică scrisă pe hîrtie, chiar constituţional putem spune. Dar ne dăm seama că această independenţă este ştirbită. De ce? Pentru că aşa ne demonstrează realitatea. Încă mai există conflictul transnistrean care este o barieră pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Am colegi de facultate care locuiesc în stînga Nistrului şi văd cît le este de greu să se integreze aici, la noi, în Chişinău, deoarece au un mod de gîndire diferit.”
 
Europa liberă: Deci conflictul transnistrean îl consideri un „neajuns” să-i spunem aşa al independenţei. Ar mai fi şi alte neajunsuri?
 
Ecaterina Aniţoi: „Neajunsurile independenţei pot spune că se datorează anume faptului că nu a mers mînă în mînă cu democratizarea. Deci, atîta timp cît Republica Moldova şi noi, societatea, ne vom mai plimba prin labirinturile tranziţiei spre democraţie, nu cred că putem vorbi despre o independenţă desăvîrşită.”
 
Europa liberă: Dar cum crezi, are independenţa şi aspecte pozitive?
 
Ecaterina Aniţoi: „Independenţa are şi laturi pozitive, deoarece este un pilon în crearea unui stat de drept şi democratic, ceea ce ar semnifica o viaţă mai bună, prosperitate, dezvoltare economică şi parteneriat cu statele vecine. În prezent, noi toţi suntem liberi, putem apela în orice instituţie de stat pentru că ştim că este dreptul nostru, dispunem de informaţii, spre deosebire de persoanele care s-au născut în fosta Uniune Sovietică, care nu au avut posibilitate de a vorbi liber şi aşa cum doresc.”

sursa: Europa Liberă

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Alte articole
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 10 decembrie 2014, 0 comentarii
Sâmbăta de 6 decembrie a fost petrecută într-un mod frumos de fetele echipei LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy. Într-o atmosferă prietenoasă şi sinceră, participantele s-au inspirat din povestea de viaţă a jurnalistei Rodica Ciorănică.
Publicat de Vasile Maxim la Luni, 23 iunie 2014, 0 comentarii
Adevărata generozitate către viitor rezidă în ai da o șansă în prezent, spunea Celebrul Albert Camus. Vineri, 20 Iunie, pentru doisprezece tineri, ,,șansa viitorului”, s-a numit proiectul implimentat de ,,URMA ta”, ,,Implicarea tinerilor în promovarea jurnalismului comunitar”.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de IrinaG la Marţi, 15 aprilie 2014, 0 comentarii
Un grup de fete și băieți, care absolvesc în mai puțin de 3 luni gimnaziul, au mers în vizită la uzina de ciment LAFARGE, din raionul Rezina, pentru a vedea pe viu cum se practică meseriile și profesiile într-o uzină.Vizita a fost făcută în contextul viitoarelor examene de absolvire a gimnaziului și periodei de admitere la o altă instituție de învățământ.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Duminică, 12 ianuarie 2014, 0 comentarii
Am cunoscut-o pe Elena la un seminar dedicat jurnalismului civic. M-a impresionat curajul ei şi voinţa de a se implica la acest seminar. Faptul că se deplasează cu un căruţ, nu o deosebeşte cu nimic de semenii ei. Din contra, este o fire activă, implicată la AO “Motivaţie” . Recent, numele ei a apărut în rândul altor tineri activi din ţara noastră, care au demonstrat că succesul nu cunoaşte limite şi bariere. Despre activităţile în care este implicată dar şi despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi din RM, am discutat cu Elena în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 0 comentarii
Olga Cârnaț este absolventă a Facultății de Drept, USM. Din păcate însă, ea nu poate să își exercite profesia de jurist din motiv că multe instanțe nu oferă condiții de acces ale persoanelor cu dizabilități în incinta lor. Olga, fiind dependentă de căruțul cu rotile, spune că anume acesta și este motivul pentru care nu poate să profeseze. Dar, în ciuda acestor obstacole, tânăra crează tablouri și bijuterii hand made, lucrările sale fiind expuse în multe țări din Occident.
Publicat de Mihaela Josan la Duminică, 29 septembrie 2013, 0 comentarii
Pe Doina Crăciun o tânără de 19 ani din comuna Budeşti, studentă la USM Facultatea de Istorie şi Filosofie am cunoscut-o la Asociaţia ‘’Tinerii pentru Dreptul la Viaţă’’. O fire ambiţioasă, puternică, dornică de a cunoaşte multe lucruri noi şi interesante Doina este o studentă şi o voluntară de nota zece.
Publicat de Dogotari Tudor la Vineri, 13 septembrie 2013, 0 comentarii
afacere cu ovine
Publicat de Iuliana Mămăligă la Miercuri, 14 august 2013, 0 comentarii
Natalia Munteanu este o tânără activă, atât în lumea virtuală dar şi în cea reală. Este bloggeriţă, participă la diverse evenimente destinate celor cu pagini personale şi nu doar. Dar, ca un tânăr activ ce se respectă, ea face şi voluntariat pentru că e conştientă de beneficiile acestuia. Care sunt ele, aflaţi în materialul de mai jos.
Publicat de Iuliana Mămăligă la Marţi, 13 august 2013, 0 comentarii
Ana Îndoitu este o domnişoară din Anenii Noi pe care am cunoscut-o de la diferite activităţi dedicate tinerilor. O fire energică şi ambiţioasă, ea a reuşit să realizeze o mulţime de lucruri frumoase dedicate semenilor ei, atât din ţară cât şi în afara ei. În materialul de mai jos, o să aflaţi despre ce credea ea că înseamnă a fi tânăr activ, cum e să faci voluntariat la tine acasă dar şi în alte ţări, de ce tinerii trebuie să se implice mai activ în viaţa comunitară dar şi alte lucruri interesante, demne de a fi exemplu pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în viaţa lor!

Articole 1 - 10 din 55Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Trandafirii Toamnei Forumul Tinerilor din regiunea Sud a țării.
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready