Festivalul e unul din cele mai importante evenimente din bazinul Mării Egee.Acest lucru este recunoscut la nivel internaţional, fiind inclus pe lista oficială a evenimentelor UNESCO. Sute de dansatori din toată lumea, indiferent de stilul de dans, îşi dau intalnire pe scena Castelului din Bodrum deja a XVI-a ediţie, unde atât localnicii, cât şi turiştii, au acces liber la toate spectacolele de dans.
Festivalul în sine e un eveniment complex, pe lângă reprezentaţiile de pe scenă, au avut loc mini spectacole în stradă, organizate în piaţa Turgutreis, o seară interculturală care a unit dansatorii şi voluntarii,fiind prezentată câte o bucăţică din fiecare ţară şi s-au depaşit bariere culturale şi stereotipuri. A fost organizată şi o conferinţă de presă, cu participarea reprezentanţilor municipalităţii, sponsorilor si comitetului organizatoric. Evenimentul a culminat cu Parada din Piaţa Halikarnas, toţi participanţii au purtat cu mândrie drapelul ţării din care vin şi s-au îndreptat spre Castel, unde s-a desfăşurat ceremonia de închidere a festivalului.
Deşi evenimentul începea pe 26 mai, noi, voluntarii am sosit în Bodrum începând cu 18 mai. În aceste 2 săptămâni de organizare, promovare a evenimentului şi dialog intercultural, am avut timp să consolidăm echipa şi să ne bucurăm de soarele şi timpul frumos din Bodrum.
Pentru că nu e vorba doar de dans, ci şi despre responsabilitate socială şi mobilitatea tinerilor, în calitate de voluntari am avut fericita ocazie de a merge să le vorbim elevilor din liceul Mugla Bodrum Anadolu Lisesi despre posibilităţile pe care le au, despre programul ERASMUS +, Serviciul European de Voluntariat şi schimburile de tineri. De asemenea, le-am vorbit despre experienţa noastră de voluntariat şi despre ţările din care venim. Prezenţa noastră a fost salutată atât de elevi, cât şi de profesori, care au ţinut să ne mulţumească pentru exemplul pe care-l dăm prin activităţile noastre.
Pentru mine acest eveniment înseamnă foarte mult, începând cu încrederea oferită de Asociaţia de Dans din Bodrum, posibilitatea enormă de învăţare şi afirmare personală, faptul că am cunoscut oameni de calitate şi profesionişti, tineri activi din toată Europa, mi-am facut noi prieteni şi m-am ales cu amintiri pentru o viaţă. Participarea mea în cadrul Festivalului a fost şi un exerciţiu de afirmare şi promovare a Moldovei. Ma bucur că am reuşit să aduc zeci de oameni mai aproape de limba română, de portul tradiţional şi de brandurile naţionale.
În continuare vă invit să vedeţi în imagini ceea ce a însemnat Festivalul Internaţional de Dans din Bodrum în 2015: http://tineri.md/index.php?pag=album&opa=view&id=73&l=ro