INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te

Grosu Mihai - Blog
23 articole adăugate
Singuri acasă. Ce simt şi cum gândesc copiii de vârstă preşcolară?
Publicat de Grosu Mihai la Marţi, 07 august 2012 în domeniul Social
După cum am văzut în articolul precedent, în primii ani de viaţă, copilul vede lumea şi învaţă despre ea prin prisma jocurilor. De asemenea, el are o nevoie continuă de a afla şi de a vorbi despre ceea ce simte.

Copii singuri acasă - Rubrica pentru persoanele care au grijă de copii cu părinţi plecaţi în străinătate

CE SIMT ŞI CUM GÂNDESC COPIII DE VÂRSTĂ PREŞCOLARĂ?

După cum am văzut în articolul precedent, în primii ani de viaţă, copilul vede lumea şi învaţă despre ea prin prisma jocurilor. De asemenea, el are o nevoie continuă de a afla şi de a vorbi despre ceea ce simte.

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului împreună cu Portalul Web Tineri.md vă va oferi informaţii despre: nevoile unui copil pentru a se dezvolta, cine este responsabil de creşterea şi dezvoltarea copilului, ce este necesar să discutaţi şi să hotărâţi înainte de a deveni tutorele unui copil, ce simt, cum gândesc şi cum să comunicaţi cu copii la diferite vârste, când şi de la cine să cereţi ajutor, care sunt posibilele urmări ale migraţiei părinţilor asupra stării emoţionale a copilului.

Astăzi vă vom oferi câteva idei care vă vor ajuta să vă înţelegeţi mai bine cu un copil de vârstă preşcolară.

Copiii învaţă să vorbească datorită faptului că îi aud pe adulţi vorbind. E bine să reţineţi, copiii fac ceea ce fac maturii, nu ceea ce le spun maturii să facă.

Ajutaţi-l să aibă o părere bună despre sine

Cum îşi dă seama un copil că este apreciat? Nu trebuie decât să-l salutaţi prietenos, să vă bucuraţi că îl vedeţi, să-i oferiţi un zâmbet, poate o îmbrăţişare. Sunt lucruri mici, dar care înseamnă mult pentru un copil. Observaţi cât mai multe lucruri bune la copil şi lăudaţi-l. Spuneţi-i că s-a descurcat foarte bine şi că sunteţi mândru(ă) de el. Lucrurile pentru care îl lăudaţi îl fac să înţeleagă ce este important în viaţă şi îl stimulează să continue să le practice. Apreciaţi nu doar rezultatele, dar şi străduinţa, munca, progresul.

Ajutaţi-l să-şi exprime emoţiile într-un mod potrivit

Toţi copiii au din când în când emoţii puternice şi trebuie să le poată exprima. În special în prima perioadă după plecarea părinţilor, copilul trebuie să facă faţă multor situaţii noi. Înţelegeţi momentele de nelinişte şi suferinţă prin care trece.

Acceptaţi-i sentimentele şi nu le interziceţi. Expresiile de genul "Nu-i frumos să te superi", "Nu te teme", "Zâmbeşte" îi dau de înţeles copilului că ceea ce simte este greşit sau nu are importanţă. Un copil căruia nu i se dă voie să-şi arate sentimentele nu se debarasează de ele. Dacă le înăbuşă, se poate îmbolnăvi.

Când un copil nu poate manifesta emoţiile care îl copleşesc, el face lucruri "rele" (de altfel, aşa fac şi adulţii). Încurajaţi exprimarea emoţiilor prin cuvinte şi învăţaţi-l să se exprime în mod acceptabil şi potrivit. Adică aşa ca să nu-şi facă rău nici lui, nici altora. Încurajaţi alte moduri de a arăta ceea ce simte: să deseneze, să bată mingea, iar când creşte mai mare - să ţină un jurnal etc.

Rămâneţi cumpătat(ă) chiar dacă vă contrazice sau se împotriveşte

După cum am mai spus, copiii învaţă să se comporte privindu-i pe maturi. Dacă spunem "mulţumesc" şi "te rog", ei fac la fel. Dacă ne pierdem cumpătul când alţii nu fac ceea ce vrem noi, ei cred că aşa se rezolvă neînţelegerile.

Chiar dacă vă pare dificil, singura soluţie este să rămâneţi calm(ă), să nu ridicaţi vocea, să nu-l loviţi şi să ascultaţi ce are şi el de spus. Când simţiţi că sunteţi pe cale să izbucniţi – "plecaţi". Ieşiţi din cameră, plimbaţi-vă , spuneţi-i că veţi continua discuţia când veţi fi amândoi gata pentru asta.

În anumite situaţii veţi hotărî să-l pedepsiţi pe copil prin a-i reduce din unele activităţi preferate (timpul petrecut în faţa televizorului sau computerului, discuţiile de prietenii) sau amânând anumite cumpărături, cadouri. Este important să-i explicaţi copilului pentru ce este pedepsit şi cum vă aşteptaţi să se comporte data viitoare.

Vorbiţi despre părinţii copilului

Chiar dacă este foarte mic, vorbiţi cu copilul despre părinţii lui. El trebuie să ştie că oricât de departe sunt, părinţii se gândesc mereu la dânsul şi îl iubesc, orice s-ar întâmpla.

Cu cât sunt mai mari, cu atât copiii au nevoie să cunoască mai multe despre viaţa pe care o au părinţii în străinătate şi munca pe care o fac. Dacă nu ştiţi exact cum stau lucrurile, nu închideţi tema, spuneţi "presupun că…". Discutaţi cu el ce crede că a moştenit de la părinţi. Întrebaţi-l ce îi place mai mult în relaţia cu părinţii săi şi ce ar vrea să schimbe.

Unii copii se simt vinovaţi de plecarea părinţilor sau o văd ca pe o pedeapsă. Explicaţi-i că nu poartă nici o vină. Niciodată nu spuneţi că motivul este copilul: "Pentru tine s-au dus acolo" sau "Se sacrifică pentru tine".

Spuneţi-i că părintele a plecat peste hotare în căutarea unui serviciu mai bine plătit, pentru ca toată familia să aibă un trai şi un viitor mai bun.

Este important să vorbiţi despre oamenii săi cei mai dragi de fiecare dată când are nevoie. Aşa îi ajutaţi şi pe părinţi să fie prezenţi în viaţa copilului. Încurajaţi convorbirile telefonice, prin internet sau scrisori, dintre copil şi părinţii lui. Ajutaţi-i să păstreze relaţia caldă.

Sursa » COPII SINGURI ACASA. Carte pentru persoanele care au grijă de copii cu părinţi plecaţi în străinătate.

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Arhiva autorului
Publicat de Grosu Mihai la Duminică, 14 octombrie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Adolescentul este capabil să gândească despre lume în felul său şi începe să pună la îndoială toate ideile şi valorile ce i-au fost transmise până atunci, pentru a-şi forma poziţia proprie. El este aproape un adult şi trebuie să-i daţi treptat "uneltele" necesare pentru a se confrunta cu diferite situaţii din viaţă.
Publicat de Grosu Mihai la Sâmbătă, 06 octombrie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Adolescentul este capabil să gândească despre lume în felul său și începe să pună la îndoială toate ideile și valorile ce i-au fost transmise până atunci, pentru a-și forma poziţia proprie. El este aproape un adult și trebuie să-i daţi treptat „uneltele” necesare pentru a se confrunta cu diferite situaţii din viaţă.
Publicat de Grosu Mihai la Sâmbătă, 22 septembrie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Maturizarea copilului aduce cu sine multe schimbări. Cele mai evidente sunt, poate, cele ce țin de aspectul lor fizic. Dar, după cum am văzut în articolul precedent, schimbările au loc nu numai în înfățișare, ci și în viața lor interioară și în relațiile cu cei din jur. Toate aceste transformări îl fac mult mai sensibil și s-ar putea ca la un moment să nu mai știți cum să reacționați sau cum să-i vorbiți.
Publicat de Grosu Mihai la Joi, 13 septembrie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Începând cu 10-11 ani, copiii cresc tot mai intens în înălțime și greutate. Se schimbă nu numai înfățișarea, ci și viața lor interioară și relațiile cu cei din jur. În cazul multor copii, creșterea corpului are loc brusc și în izbucniri. Din această cauză ei pot avea stări de oboseală, somnolență, neliniște, disconfort, dureri de cap, schimbări de dispoziție.
Publicat de Grosu Mihai la Joi, 23 august 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
În ţara noastră, educaţia în şcoală a copilului până în clasa a 9-a este obligatorie şi gratuită. În cadrul şcolii, dezvoltarea personalităţii, talentelor şi abilităţilor, pregătirea pentru o viaţă independentă şi responsabilă de adult este un drept al copilului.
Publicat de Grosu Mihai la Luni, 13 august 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
În primii ani de şcoală, copilul devine tot mai îndemânatic, ştie să scrie, să citească, să calculeze şi află multe alte lucruri. El îşi controlează bine corpul, ceea ce îl poate determina să practice orice sport: mersul pe bicicletă, înotul, fotbalul etc. Acum copilul îşi lărgeşte cercul de comunicare şi treptat devine tot mai independent.
Publicat de Grosu Mihai la Marţi, 31 iulie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Dacă încercăm să vedem lumea prin ochii unui copil de 1 an, de 5 ani sau de 13 ani putem înţelege cum gândeşte, ce simte el şi ce îl face să se comporte într-un anumit fel.
Publicat de Grosu Mihai la Marţi, 24 iulie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Plecarea părinţilor peste hotare va fi o schimbare radicală în viaţa copilului, ca şi în a dumneavoastră, dacă aţi decis să deveniţi tutorele lui. Părinţii vă încredinţează să aveţi grijă de copil pentru că vă cunosc şi cred că sunteţi o persoană cu experienţă, care poate să aibă grijă de copil. Pentru a avea o relaţie bună cu copilul ar trebui şi el "să vă aleagă".
Publicat de Grosu Mihai la Miercuri, 11 iulie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului şi statul, prin toate instituţiile sale, au obligaţia de a asigura drepturile copilului şi de a acţiona în interesul lui.
Publicat de Grosu Mihai la Sâmbătă, 30 iunie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Migraţia de muncă schimbă viaţa multor familii şi a societăţii în întregime. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în 2010, unul din zece cetăţeni cu vârsta aptă de muncă se află temporar la muncă peste hotare.

Articole 1 - 10 din 22Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
Trandafirii Toamnei
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready