INTRĂ ÎN CONT
Utilizator
Parolă

Ai uitat parola?
Înregistrează-te

Grosu Mihai - Blog
23 articole adăugate
Singuri acasă. Ce simt şi cum gândesc copiii la vârste diferite?
Publicat de Grosu Mihai la Marţi, 31 iulie 2012 în domeniul Social
Dacă încercăm să vedem lumea prin ochii unui copil de 1 an, de 5 ani sau de 13 ani putem înţelege cum gândeşte, ce simte el şi ce îl face să se comporte într-un anumit fel.

Copii singuri acasă - Rubrica pentru persoanele care au grijă de copii cu părinţi plecaţi în străinătate

CE SIMT ŞI CUM GÂNDESC COPIII LA VÂRSTE DIFERITE?

Dacă încercăm să vedem lumea prin ochii unui copil de 1 an, de 5 ani sau de 13 ani putem înţelege cum gândeşte, ce simte el şi ce îl face să se comporte într-un anumit fel. Când cerem de la un copil atât cât poate el să ne dea la o etapă a vieţii sale, stabilim o relaţie bună şi îl putem educa potrivit cu nivelul său de dezvoltare.

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului împreună cu Portalul Web TINERI.md vă va oferi informaţii despre: nevoile unui copil pentru a se dezvolta, cine este responsabil de creşterea şi dezvoltarea copilului, ce este necesar să discutaţi şi să hotărâţi înainte de a deveni tutorele unui copil, ce simt, cum gândesc şi cum să comunicaţi cu copii la diferite vârste, când şi de la cine să cereţi ajutor, care sunt posibilele urmări ale migraţiei părinţilor asupra stării emoţionale a copilului.

Copiii sunt diferiţi şi fiecare se dezvoltă în felul său. Cu toate acestea, majoritatea copiilor trec prin aceleaşi stadii de dezvoltare. Reţineţi că la fiecare din aceste etape copilul dobândeşte calităţi noi în ceea ce este, ştie şi poate face el.

Cine este, ce simte şi cum gândeşte un copil mic?

În primul an de viaţă copilul are nevoie de dvs. pentru satisfacerea tuturor necesităţilor sale. El va fi fericit dacă îi răspundeţi cu blândeţe şi îl liniştiţi când este tulburat. Aceasta înseamnă să aveţi grijă că se simte bine nu numai fizic (hrană, somn, igienă, căldură), dar şi emoţional (protecţie, prezenţa dvs. constantă). Puteţi răspunde la aceste nevoi luând copilul în braţe, privindu-l, zâmbindu-i, vorbindu-i cu blândeţe, cântându-i, alinându-l, plimbându-l prin cameră şi arătându-i diferite obiecte.

La început, copilul mic nu înţelege că omul există şi atunci când nu mai este de faţă. Dacă nu reveniţi repede, el poate crede că l-aţi părăsit, de aceea devine neliniştit şi plânge când plecaţi. Treptat, copilul înţelege că plecarea nu înseamnă abandonare. Copilul formează o legătură deosebită cu persoana care este alături de el constant, răspunde la nevoile lui şi reprezintă pentru el sursa de siguranţă în orice situaţie. Chiar dacă vi se pare că bebeluşul este prea mic pentru a înţelege, acum el învaţă despre emoţii, cât de valoros el este pentru dvs. şi dacă poate avea încredere în alte persoane. Modul în care se poartă persoana ce are grijă de el va influenţa felul în care copilul va vedea lumea atunci când va fi adolescent, iar apoi şi adult. Dacă îngrijitorul îl tratează cu respect, îi oferă căldură, comunică cu el şi răspunde la nevoile lui, copilul va creşte sănătos, va avea încredere în sine şi va trece mai uşor peste problemele vieţii.

Cum să vă înţelegeţi mai bine cu un copil mic?

Copilul comunică încă de la începutul vieţii sale. El vă ascultă vocea, vă priveşte în ochi, vă zâmbeşte, gângureşte, plânge – toate acestea sunt moduri prin care vă spune cum se simte şi de ce are nevoie. Observaţi reacţiile copilului şi orientaţi-vă după ele.

Plânsul este un mod obişnuit de comunicare a copilului mic. Dacă micuţul continuă să plângă după ce dvs. aţi avut grijă de toate lucrurile – l-aţi hrănit, i-aţi schimbat scutecele, v-aţi asigurat că nu-i este trist, frig sau cald – nu intraţi în panică. Urmaţi aceste sfaturi:

  • Legănaţi copilul într-un cărucior sau în braţe.
  • Plimbaţi-l prin casă sau în curte.
  • Cântaţi-i sau vorbiţi-i încetişor.
  • Puneţi-i o muzică liniştită.
  • Purtaţi copilul în braţe aproape de corpul dvs.

Poate fi obositor să îngrijeşti un copil mic. Când simţiţi că vă pierdeţi răbdarea, amintiţi-vă că furia dvs. doar va înrăutăţi plânsetele copilului. Este mai bine să faceţi o pauză pentru a vă linişti, să vă scoateţi supărarea lovind nişte perne sau să plângeţi un pic pentru a vă răcori. După ce v-aţi calmat, reveniţi şi ocupaţi-vă de copil. Vorbiţi cu medicul de familie despre îngrijirea unui bebeluş.

Ţineţi minte:

  • Plânsul este ceva normal pentru un copil. În primele luni copilul plânge cam 2 ore din 24.
  • Sunetul plânsului este creat de natură aşa încât să nu lase indiferent părintele sau îngrijitorul, pentru a asigura satisfacerea nevoilor copilului.
  • Plânsul nu este nici vina dvs., nici vina copilului. Copilul creşte şi în curând lucrurile se vor schimba.

Sursa » COPII SINGURI ACASA. Carte pentru persoanele care au grijă de copii cu părinţi plecaţi în străinătate.

Comentează

Pentru a putea semna comentarii trebuie sa fiţi logat!
Utilizator

Parolă


Arhiva autorului
Publicat de Grosu Mihai la Duminică, 14 octombrie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Adolescentul este capabil să gândească despre lume în felul său şi începe să pună la îndoială toate ideile şi valorile ce i-au fost transmise până atunci, pentru a-şi forma poziţia proprie. El este aproape un adult şi trebuie să-i daţi treptat "uneltele" necesare pentru a se confrunta cu diferite situaţii din viaţă.
Publicat de Grosu Mihai la Sâmbătă, 06 octombrie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Adolescentul este capabil să gândească despre lume în felul său și începe să pună la îndoială toate ideile și valorile ce i-au fost transmise până atunci, pentru a-și forma poziţia proprie. El este aproape un adult și trebuie să-i daţi treptat „uneltele” necesare pentru a se confrunta cu diferite situaţii din viaţă.
Publicat de Grosu Mihai la Sâmbătă, 22 septembrie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Maturizarea copilului aduce cu sine multe schimbări. Cele mai evidente sunt, poate, cele ce țin de aspectul lor fizic. Dar, după cum am văzut în articolul precedent, schimbările au loc nu numai în înfățișare, ci și în viața lor interioară și în relațiile cu cei din jur. Toate aceste transformări îl fac mult mai sensibil și s-ar putea ca la un moment să nu mai știți cum să reacționați sau cum să-i vorbiți.
Publicat de Grosu Mihai la Joi, 13 septembrie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Începând cu 10-11 ani, copiii cresc tot mai intens în înălțime și greutate. Se schimbă nu numai înfățișarea, ci și viața lor interioară și relațiile cu cei din jur. În cazul multor copii, creșterea corpului are loc brusc și în izbucniri. Din această cauză ei pot avea stări de oboseală, somnolență, neliniște, disconfort, dureri de cap, schimbări de dispoziție.
Publicat de Grosu Mihai la Joi, 23 august 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
În ţara noastră, educaţia în şcoală a copilului până în clasa a 9-a este obligatorie şi gratuită. În cadrul şcolii, dezvoltarea personalităţii, talentelor şi abilităţilor, pregătirea pentru o viaţă independentă şi responsabilă de adult este un drept al copilului.
Publicat de Grosu Mihai la Luni, 13 august 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
În primii ani de şcoală, copilul devine tot mai îndemânatic, ştie să scrie, să citească, să calculeze şi află multe alte lucruri. El îşi controlează bine corpul, ceea ce îl poate determina să practice orice sport: mersul pe bicicletă, înotul, fotbalul etc. Acum copilul îşi lărgeşte cercul de comunicare şi treptat devine tot mai independent.
Publicat de Grosu Mihai la Marţi, 07 august 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
După cum am văzut în articolul precedent, în primii ani de viaţă, copilul vede lumea şi învaţă despre ea prin prisma jocurilor. De asemenea, el are o nevoie continuă de a afla şi de a vorbi despre ceea ce simte.
Publicat de Grosu Mihai la Marţi, 24 iulie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Plecarea părinţilor peste hotare va fi o schimbare radicală în viaţa copilului, ca şi în a dumneavoastră, dacă aţi decis să deveniţi tutorele lui. Părinţii vă încredinţează să aveţi grijă de copil pentru că vă cunosc şi cred că sunteţi o persoană cu experienţă, care poate să aibă grijă de copil. Pentru a avea o relaţie bună cu copilul ar trebui şi el "să vă aleagă".
Publicat de Grosu Mihai la Miercuri, 11 iulie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului şi statul, prin toate instituţiile sale, au obligaţia de a asigura drepturile copilului şi de a acţiona în interesul lui.
Publicat de Grosu Mihai la Sâmbătă, 30 iunie 2012 în domeniul Social, 0 comentarii
Migraţia de muncă schimbă viaţa multor familii şi a societăţii în întregime. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în 2010, unul din zece cetăţeni cu vârsta aptă de muncă se află temporar la muncă peste hotare.

Articole 1 - 10 din 22Fundaţia Est-Europeană Moldova


IMAGINI DIN GALERIA FOTO ...
PAGINA ÎN SUS

Copyright © 2011-2012  Fundatia Est-Europeana
Acest site este realizat în cadrul proiectului „Participarea tinerilor în Moldova” implementat de Fundaţia Est-Europeană cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Informatia de pe site nu reprezinta neaparat punctul de vedere al donatorilor | Concept & Conţinut - Aurelia Guzun | Design & Programare de Andrei Madan      ipv6 ready